Kertünk-Portánk

Kényeztető virágpompa – 7 tipp romantikus rózsakert kialakításához

Akinek kertje van, az biztos, hogy nem feledkezik meg a rózsáról.

A virágok királynőjének tartott rózsa maga a szépség, az érzéki lobogás, szenvedély és büszkeség megtestesülése, emellett szimbolizálja a titokzatosságot, a teljességet és a szerelmet. Bármilyen fajta vagy szín, hosszantartó virágpompával ajándékoz, feltéve ha tudjuk, hogyan gondozzuk. 

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy igazi virágpompa költözzön a kertünkbe. További jó hír, hogy kezdők is bátran belevághatnak a rózsakertészetbe.

Fotó: pixabay.com

1. Ismerjük meg a rózsafajtákat mielőtt döntünk.tearózsa (teahibrid) a kert igazi ékessége, a virágok királynője. A tearózsák a maguk nemességében és sokféleségében mindig a legkedveltebb virágok maradnak. Rózsáink közül a leglátványosabbak, melyek a futó- és bokorrózsákhoz képest sokkal nagyobb és szebb virágot hoznak. A futórózsa kertjeink különleges színfoltja. Szemet gyönyörködtető látvány a virágok sokasága, a színek sokfélesége. A talajtakaró rózsa kifejezetten sűrű ágrendszerű, dúsan elágazó rózsafajta, apró virágai világos rózsaszínűek, nagy tömegben jelennek meg. Napos fekvésben fantasztikus mennyiségű virágot hoz egész nyáron. A parkrózsa másnéven ágyásrózsa sok virágból álló csoportokban hozza rózsáit, tehát nem csak száranként egyet-egyet, mint a hagyományos tearózsa (teahibrid). Vannak egyszerű és telt virágú, illatos és intenzíven illatos fajtái.

Fotó: thewallpaper.com

2. Válasszunk okosan! Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy a telepítendő rózsatőnek milyen színű és illatú a virága. Ennek érdekében válasszunk olyat, amin legalább 1 bimbózó, kinyílt virágot találunk. Ennek ismeretében biztos, hogy nem ér csalódás.

3. Amennyiben magastörzsű vagy futórózsa mellett döntünk, akkor gondoskodnunk kell támasztó “falról” is. A saját rács otthoni készítése kevésbé  kevésbé drága, mint ha az üzletben vásároljuk. Lehet fából, drótból vagy valami másból, de olyan anyagot válasszunk, ami harmonizál a kertünkkel.

Fotó: Liza Hubbard

4. Hozzunk létre megfelelő struktúrát. Ültethetjük például úgy, hogy körbefogjon egy padot vagy egy kis kerti tavat, így egy-egy kerti pihenés alkalmával élvezhetjük szépségét és illatát.  Arra azonban érdemes figyelni, hogy rózsáinkat ültessük kellő távolságra a kerti ösvényektől vagy sétányoktól, így a tövisek nem akaszkodnak belénk séta közben.

Fotó: gardendesign

5. Készítsük elő a helyszínt. A rózsa ültetése sok előkészítést igényel. Az ültetőgödör kiásásakor győződjünk meg róla, hogy körülbelül kétszer olyan széles legyen, mint a rózsa gyökere, de ugyanolyan magas.

Fotó: pixabay.com

6. Napos helyet válasszunk! A rózsák szeretik a napfürdőt, naponta minimum 6-8 órát érje a fény. Talajjal szemben nem igényes, de nem kedveli a pangó vizet, viszont időnként szüksége van a bőséges tápanyag-utánpótlásra.

7. Figyelni kell, hogy ültetés után a talaj ne száradjon ki, öntözés hiányában ugyanis a hajtásnövekedés leáll, és a rózsatövek virágzása is gyengébb lesz. Az esős időszakban egyáltalán nem kell öntözni, de nyáron hetente háromszor kell, hogy vizet kapjon. Vigyázzunk a felesleges öntözésre, a rózsák nem szeretnek vízben ülni.

Címlapfotó: pixabay.com

12 tény az ünnepi virágok hercegnőjéről, a bazsarózsáról
Bazsarózsa vagy pünkösdi rózsa a tavaszi ünnepkör egyik gyönyörű jelképe.
Olvasói sztorik