Kertünk-Portánk

Az emelt kert nagyágyúja a kulcslyuk kert

Az emelt kertek egyik változata az Afrikából származó kulcslyuk kert, mely az emelt kertek minden kiváló tulajdonságát magában hordozza, s bónuszként plusz egy előnnyel is rendelkezik.

Megkezdődtek a kerti munkák, készülnek az ágyások, földbe kerülnek a magok. Az ágyások egyik formája a kertészek közt népszerű emelt ágyás.

Az emelt ágyás egy speciális kialakítású ágyás, számos előnnyel bír. Kicsi területen sok növény termesztésére nyújt lehetőséget, s ezek a növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, hála az ágyás adottságainak. Nincs iszaposodási veszély, nem tapossák el a növényeket, a kártevők egy részétől is védettebbek és az sem mellékes, hogy nem kell a gondozásukhoz olyan mélyre hajolni.

Fotó: Facebook

Az úgynevezett kulcslyuk ágyás az emelt ágyások egyik variációja, és a fenti előnyök közül mindegyiket biztosítja, egy különleges „bónusszal”: a kulcslyuk ágyás közepén egy komposzttömb helyezkedik el, amely folyamatos, lassú kieresztésű tápanyag-utánpótlást biztosít az ágyásban fejlődő növények számára. – mondta el Szélesi Ferenc főkertész az agraroldalon.
Nevét onnan kapta, hogy kialakítása hasonlít egy kulcslyukhoz, habár hasonlíthatnánk őket egy tortához is, amiből hiányzik egy szelet. Ebbe a szeletbe állhat be a kertész a munka során.

A kulcslyuk kert közepén kialakított komposzttömbnek két feladata van: tápanyagot biztosít a kert számára, és a ház körüli szerves maradékok sem mennek kárba a ház körül, hisz folyamatosan frissíthető a komposzttömb.

Forrás Youtube
Forrás: Youtube

A kulcslyuk kerteket kifejezetten egyszerű megépíteni. Szinte bármilyen olyan anyagot fel lehet használni hozzá, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak (kő, tégla, fém, stb.), de fel lehet építeni újrahasznosított hulladékból is.

Egy átlagos kulcslyuk kert átmérője durván 1,8 méter, de igazából ahogy a többi emelt ágyásnál, a kulcslyuk kertek kialakításakor sem kötik szabályok a méreteket, és a magasságot – olyan méretűre lehet építeni, ami kényelmes a kertésznek.

Érdekesség, hogy a kulcslyuk kerteket eredetileg jótékonysági szervezetek fejlesztették ki Zimbabwében az 1990-es évek közepén, hogy ösztönözzék az embereket arra, hogy saját ételeket termeljenek. A kialakítás a közelben lévő anyagokra támaszkodott – téglákra, kövekre, ágakra, szénára, hamura, trágyára és talajra -, hogy könnyen kezelhető kertet hoztak létre mindenki számára.
A terv annyira népszerűvé vált, hogy sok afrikai kezdett konyhakerteket építeni, több mint 20.000 épült Afrikában.

Kiemelt kép: Facebook.com

Látványosak és kis helyet foglalnak a gömb alakú beltéri kertek
Mindenki számára ingyenesen elérhető az elkészítési technikája, mely a városlakók számára is lehetővé teszi a kertészkedést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik