Kertünk-Portánk

Különleges hangulatot varázsolnak a kertben lévő romfalak

Akár a fák alatt, akár az évelőágyás háttereként vagy egyedi keretként különleges megoldás lehet.

Folly, magyarul bolondozás, így nevezik Angliában a kertművészetben azokat az építményeket, amelyek szokatlan kinézetükkel minden tekintetet magukhoz vonzanak, és különleges hangulatról gondoskodnak. A 18. századtól kezdve az efféle ’folly’-k az angol tájkertek kedvelt kialakítási elemei közé tartoztak. Különösen népszerűek voltak a az eredetinek ható megépített kerti romok – írja a szépzöld portál.

Egy ideje a mi kertjeinkben is felbukkantak ilyen sajátos építmények, melyek a múltat idézik fel. Legyen középkorinak ható rom, mini kastély vagy egyszerű terméskőből emelt fal. A nagyobb és kisebb építmények bármelyik kerthez és stílusirányzathoz hozzátesznek valami pluszt. Csupasz fal elrejtésére például egyedi megoldást kínál az eléje épített klinker romutánzat. A klinker falat közvetlenül a csupasz fal élé építhetjük. A lehetőségek száma határtalan, mindennek csak a fantáziánk szab határt.

Fotó: gartendeko-blog.blogspot.com
Fotó: gartendeko-blog.blogspot.com

Többfunkciós megoldás

A romfal szolgálhat amolyan demarkációs vonalként, ami kerítés helyett nagyon jól funkcionálhat és mindemellett látványos is.  A rusztikus romfalnak természetes varázsa van, ezért rendkívül természetbarát, mégis feltűnő díszítőeleme kertünknek.  Az ilyen dekoratív falazatot sokoldalúan lehet használni, éppúgy lehet egy hangulatos kültéri terasz része, mint egy kerti csábító csendélet. A stílusban passzoló kút vagy falikút fokozza a változatosságot. A köveken vadszőlő futhat a magasba, és piros őszi lombjával kellemes lehet a hangulat a pihenőhelyen.

Fotó: gartendeko-blog.blogspot.com

A romfal tervezése

Mielőtt elkezdenénk a falak tervezését, kivitelezését, érdeklődjünk a helyi építési hatóságnál, hogy engedélyköteles-e az építményünk. Szerencsés, ha a szomszédokkal is egyeztetünk a témában. A kövek kiválasztásánál figyeljünk, szerencsés, ha illeszkedik a ház stílusához. Rusztikus kertekhez jól illeszkedik a tégla, akár a bontott is. Ez utóbbiakat olcsón beszerezhetjük, ha figyeljük a helyi hirdetéseket, akciókat.  Nagyon fontos azonban, hogy először egy tökéletes alapot készítsünk, hogy a fal biztonságos legyen, és a fagy se károsíthassa.

A fából készült lécek lehetnek zsaluzatok az ablakok és esetleg boltívek számára. Nem kell szigorúan a vízmértékre dolgozni, nem baj, ha nem tökéletes, a bájából így sem veszít semmit.

Fotó: gartendeko-blog.blogspot.com

Ha elkészült a fal, gondoskodjunk a vízelvezetésről is.

Fotó: gartendeko-blog.blogspot.com

Kertberendezési szakkerekedésekben árusítanak oszlopokat, boltíveket, gótikus kereteket, különböző kőfigurákat, vasból készült ablakrácsokat, régi ajtókat sütőalkalmatosságot vagy kapukat. Az előre gyártott műkőelemeket egyedi módon lehet összerakni. Akár mi magunk tervezzük meg, akár kész szerkezetet vásárolunk meg, ne feledkezzünk meg az esetleges engedélyezés kérdéseiről.

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát
Ha ránézünk nem gondolnánk, hogy használt téglából készült.
Olvasói sztorik