Kertünk-Portánk

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

Egy ízléssel megépített, szép, terméskövekből készített járdának, terasznak nemigen akad párja a kertben.

Mindezt kialakíthatjuk téglából, sőt  használt téglából.

Nem kell hozzá más csak néhány bontott tégla, sóder és jókedv. A kertlap tanácsa szerint először találd ki, hol szeretnéd építeni, merre menjen, milyen vonalvezetéssel. Érdemes rászánni az időt, hogy csak úgy, a földre rakva, kirajzold a kertben néhány téglával az út kontúrjait. Ha nem muszáj, ne legyen nyílegyenes. A kanyargós utacska hangulatosabb, bár kétségtelen, hogy egy kicsit bonyolultabb megépíteni.

A kertben létesítendő utak szélessége rendeltetésüknek megfelelően különböző

A lépegető ösvény csupán 30 cm szélességű, a gyalogút meg lehetőleg két személy egymás mellett haladását tegye lehetővé, amihez legalább 90 cm-es útszélesség szükséges. Autóbeállókhoz általában 160-200 cm szélességű parkoló út a szokásos, de legalább az egyik oldalon legyen még szabad hely a kocsiajtók kinyitásához és a kiszálláshoz. A szilárd burkolatú kerti pihenőterek mérete sem lényegtelen. Alakjuk lehet változó, méretűk viszont akkor megfelelő, ha legalább 300×300 cm-nyi a felületük. Ezen ugyanis még kényelmesen elhelyezhető négy szék és egy kisebb asztal is.
Már a tervezéskor célszerű eldönteni azt is, hogy a teljes felületén burkolt gyalogút nem uralja-e túlságosan a szabad területet, nem vesz-e el feleslegesen sok helyet a kertből.

Fotó: ildare.unas.hu

Először alakítsuk ki a tükröt

Ez egy olyan, lemélyített, közel sík terület, amely a tervezett út vonalvezetését követi, és az út tervezett magassága alatt van, mintegy fél téglányit. Ez kb. 4 cm. Rakhatjuk a téglákat élére is, így kopásállóbb lesz a járda. Persze így sokkal több tégla szükséges hozzá. Ebben az esetben néhány ( 2-3 cm) centivel lejjebb kell ásni az állított tégla magasságához képest.  Ha egyenes kerti ösvényre vágyik valaki, akkor az ötletmozaikon lépésről lépésre megtekintheti a hogyanját.

3 Fotó megtekintése

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

Fotó: top-idezetek.tk
Még több +
Fotó: top-idezetek.tk
Még több +
Fotó: top-idezetek.tk
Még több +

A téglát némi fantáziával kombináltan variálhatjuk, de felületüket mindig tisztítsuk meg, hogy esztétikus legyen. A téglák közé ízlésünk szerint tehetünk bazaltkockákat és mosott, zúzalékköveket, kavicsot. Mind e mellett a kertünkbe illő stílust is megjeleníthetünk, például a sokak kedvencét, a mediterránt.

Fotó: homedesign.com

Néhány ötletmozaik

További lehetőségek

Fotó: ildare.unas.hu
Fotó: ildare.unas.hu
Fotó: ildare.unas.hu
Fotó: ildare.unas.hu
10 Fotó megtekintése

Használt téglából is varázsolhatunk kerti csodát

Ha pedig további ötleteket szeretnétek kerti utak témában, akkor itt találhattok alkotós ihletet.

Kommentek

Balatonfüred, 2019. július 18.
Az 51. Kékszalag Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny mezõnye a rajt elõtt Balatonfüred közelében 2019. július 18-án.
MTI/Bodnár Boglárka
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.