Kertünk-Portánk

Mitől okos a tégla, avagy hogyan építsünk fenntartható és takarékos otthont?

Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt.

A fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Az intelligens otthonok alapját pedig azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, melyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben.

Az intelligens otthon fontos része a tégla

Az álomotthon megtervezésekor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen fontos döntést kell meghoznunk akkor, amikor kiválasztjuk a szükséges építőanyagok hosszú sorának egyik legelső elemét, a téglákat. Gyakran legyintünk egy nagyot, rábökünk egy alacsonyabb árkategóriás falazási rendszerre és máris gyors léptekkel haladunk tovább a látványosabb elemek, így például a burkolóanyagok és a szaniterek felé. Itt követhetjük el a legnagyobb hibát és ezen a ponton dönthetjük romokba az intelligens otthonokról szőtt terveinket.

A Lechner Tudásközpont felmérése szerint a tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások: egész pontosan 2016-ban 140 ezer lakóingatlan kevesebb, mint 20 százaléka kapott korszerű vagy annál jobb osztályzatot.

Válasszunk minőséget!

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a falszerkezet hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen télen a nem megfelelő rendszer miatt. Figyelembe véve azt, hogy a téglák csupán a teljes házépítés költségeinek 4-5 százalékát teszik ki, feltétlenül szükséges a megfontolt, szakértői ajánláson alapuló döntés meghozatala és a minőségi alapanyagok választása.

Az úgynevezett U értékük alapján könnyedén összehasonlíthatók a téglák – ez az a mérőszám ugyanis, ami megmutatja az egyes építőipari anyagok hőszigetelő képességét. Az okostéglák akár 50 százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaikhoz képest.

A legjobbak jól szigetelnek

Egyes márkához például a legújabb fejlesztésen alapuló ragasztóhabarcs és ragasztóhab is társul, így biztosítják a minden eddiginél jobb hőszigetelést. Különlegesnek számítanak annak a magyar hanggátló falazati rendszernek falazótéglái is, melyek a speciális üregszerkezetük és kitöltő anyagszerkezetük miatt a jelenleg ismert leghatékonyabb hanggátló téglák a világon. Legnagyobb előnyük, hogy ugyanakkora hangszigetelési érték mellett 10-20 cm-rel keskenyebb falazat készíthető belőle, mint más gyártók kerámia hanggátló tégláiból.

Szintén figyelemreméltóak az úgynevezett „töltött-tégla” technológiával készült falazóelemek, amelyek üregrendszere kőzetgyapottal vannak kiköltve. Ezek további homlokzati hőszigetelés nélkül is olyan kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, melyekkel akár minősített passzívház színvonalú épületek is építhetők.

A falazóelemek hőszigetelő képességét homlokzati hőszigetelő rendszer telepítésével fokozhatjuk, melyek közül a legnépszerűbbek és a legkönnyebben kivitelezhetőek az úgynevezett vakolható hőszigetelések. Ebben az esetben a hőszigetelő vakolatok az előzetesen felragasztott polisztirol táblákra felvitt alapozórétegre kerülnek.

Törvényi szabályozás

Törvényi szabályozás rögzíti, hogy Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Az energia hatékony megoldásokra tehát a fokozódó igényen túl a törvényi kötelezettségek miatt is nő a kereslet, miközben a fenntartható szemlélet és környezettudatos hozzáállást is egyre több vásárló vallja sajátjának.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik