Kertünk-Portánk

Az első magyar konténerház láttán biztos, hogy te is szeretnél egy ilyet

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 08. 04. 09:09

Itthon még szokatlan megoldásnak tűnhet, pedig az alábbi fotók is igazolják, konténerházban is lehet jó élet.
Korábban a témában:

Miért pont konténer?, ..  honnan jött az ötlet?” – a hír hallatán felmerülhetnek bennünk ezek a kérdések, de talán a legérdekfeszítőbb az, hogy:  ”Miért pont egy hotel telkén?”

A lakás megálmodója, Somogyi Dániel, mint honlapjukon is olvasható:

2010 óta álmodozunk konténerházak építéséről, ami mára valósággá vált. Csendben alkottunk, barkácsoltunk mígnem kitanulva a konténerház építés csínját-bínját kinövesztettük a földből első házunkat a festői Noszvajon.

A 35 tonna teherbírású szállító konténereket alapvetően azon célokra találták ki, hogy strapabíróak legyenek, bírják a vizet, s masszívan álljanak, akár 10 emelet magasságban is. A konténer ezúttal nem szállítás, hanem kényelem céljára jött létre, s annak érdekében, hogy eleget tegyen ennek, némi speciális változtatást igényelt. A trapézlemez oldalfalából rengeteg nyílászárónak való helyet vágtak ki, ezért kellett egy extra ”támgerenda” a monstrum alá, hogy ne veszítsen stabilitásából, plusz még acélgerendákkal is megtámasztották, hogy még nagyobb biztonságot nyújtson az ”apartmanozók” számára.

Fotó: butikbudapest

Milyen költségeket igényel egy ilyen ház felhúzása?

 

 A konténerválasztás kapcsán elmondható, hogy a választék gazdag. A kontinensek közti szállítmányozásra használt konténerek kereskedelmével itthon sok cég foglalkozik. A konténerek között, melyek Magyarországon végzik pályafutásukat, különböző típusok vannak, köztük alacsonyak és magasak. Házépítésre a 40 lábas (kb. 30 m2) 2,9 méter magas alkalmas, abból egy 2,6 méter belterű épület jön ki. Újkorában egy ilyen szerkezet 2 millió Ft, használtan 6-800 000 Ft között áll meg. -olvashatjuk az otthonok és megoldások oldalán.

 

Egy hasonló – közel 60 négyzetméteres – konténerházat nagyjából tíz millió forintból lehet megépíttetni – persze ez attól is függ, hogy milyen anyagok kerülnek bele. Ami a szigetelését illeti, eddig 25 cm szigetelés van a házon, légkondicionáló berendezés egyenlőre még nem került bele, ugyanis jelenleg is tesztelés alatt áll a benső hőmérséklet.  Az ablaküvegek három rétegűek, ami jól szigetel ugyan, de a hideg-meleg kérdés egyenlőre még a jövő zenéje.

Maga a ház egy nappaliból, két szobából, egy amerikai konyhából, fürdőből és egy WC-ből áll.  A térérzetet növeli a 40 m2-es terasz. A stílus minimál. A fűtés és a meleg víz is elektromos, távolról internetes vezérlésű, gáz egyenlőre még nincs benne, de van rá lehetőség, pont úgy, ahogy a tetőre szerelhető napelemekre is, bár jelenlegi helyén, az a zárt lombkoronákba burkolózott hely révén szinte teljesen felesleges.

A noszvaji konténerház valóban izgalmas, mert beépült a természetbe, mert betonlábakon áll és alatta 5 méter mélységben vízesés. Ez az elhelyezés kétségkívül izgalmas vizuális élményt is ad.

Írta: Kicsiny Marcián

Fotók: Funeco.hu

Ez is érdekelhet: Néhány nap alatt felépül a zöldtetős ökoház

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.