Kertünk-Portánk

Kerítés helyett válasszuk az élősövényt

Ha szürke betonkerítés övezi kertünket, akkor érdemes elgondolkodni egy élő megoldásban. Nem fogjuk megbánni.

„Szeresd szomszédodat, de azért ne nyírd túl alacsonyra a sövényt” – intett mindenkit Benjamin Franklin bölcsen. Hiába, ugyanis a sövények a legtöbb helyen gyökerestül lettek kiirtva, hogy kerítésnek és falnak adják át a helyüket. Az élő növényzet helyébe a kezelt fa és a műanyag lépett. Ami azért sem a legjobb, mert ez az állatok megszokott élőhelyeit is kettévágja, akadályozva őket a szabad mozgásban.

Fotó: pixabay.com

Telepítsünk élősövényt

Felejtsük most el kicsit a kerítéseket és a szürke falakat. De még a geometriailag tökéletesen szabályosra „kockított” sövényt is. Az igazán állat- és növénybarát megoldás olyan, mintha a természet alkotta volna: alacsonyabb, magasabb fajták vegyesen, gyümölccsel, valamint búvóhellyel az állatok számára.

Meseszép kerítések fűzfából - Ahogyan nem is gondolnád
Az élő kerítésnél nincs szebb. Íme néhány bizonyíték a javából!

Természetesen jó dolog, ha kedvezünk a madaraknak, méheknek és egyéb, kisebb jószágoknak, ám ez a fajta sövény „hagyományos” feladatait is rendben ellátja; kerítésként óvja a kertet, véd a zaj és a kíváncsi tekintetek ellen. Valamint megnyugtatásul a kicsit lustább kertészeknek: amint egyszer elkészül, nem kell sokat vesződni vele.

Fotó: pixabay.com

Íme, néhány tipp, mik alkothatják a sövényt

Kisebb méretű fák

Első körben jöhetnek a kisebb fák, mint a som vagy fanyarka. Ezek gyümölcsét rengeteg madár szereti (vörösbegy, sokszavú poszáta, macskamadár, rigók ). Jobb nem ragaszkodni a megszokott „nyalóka” formájú fához, inkább válasszunk olyat, ami minden irányba terjedve átszövi a környező növényeket, így erősítve sövényünket.

Őshonos bokrok

Az adott környezetben őshonos bokrok széles választéka sok csemegével vonzza a hasznos kis állatkákat, egész évben. A bangita, áfonya, ostorfa, bodza ellátja táplálékkal a kora tavaszi méheket, a nyári énekesmadarakat és az ősszel elvándorló királylepkéket is. A babérbogyón, mirtuszon, magyalon pedig télen is találnak ennivalót.

Örökzöldek, vadrózsa, szeder

A borókából vagy a cédrusból remek búvóhely lehet a vadállatok számára, egész évben. A szeder-és málnabokor még amellett, hogy finom gyümölccsel lát el minket és az állatokat, tüskéivel védelmet is nyújt valamennyire a macskák és egyéb ragadozók ellen.

Fotó: pixabay.com

Szőlő és vadszőlő 

Ha szőlőtőkéket is ültetünk a sövények közé, idővel remekül összefogja, megerősíti és emellett érdekes látványt is ad a sövénynek. A vadszőlő illetve ezek fajtái erőszakos terjedésűek és nehéz kordában tartani, így csak akkor ültessünk, ha szeretjük a természet “vadságát”. Cserében különös látvánnyal ajándékoz.

A beporzók fontossága

Ha sokszínű és változatos lesz a sövényünk, nem mellékesen segíthetünk az amúgy egyre fogyatkozó számban lévő beporzó állatkáknak is. A nektárért a méhek és a pillangók, a levelekért pedig a hernyók lesznek nagyon hálásak. Mondhatjuk, hogy ez egy „win-win” szituáció. A rideg és mesterséges kerítés helyett nyerünk egy, az évszakokkal változó, mutatós sövényt, így pedig nem keveset teszünk azért, hogy segítsük környezetünk élővilágát. Ben Franklin is valami ilyesmire gondolhatott…

Szerző: Gulyis Csaba

Címlapfotó: pixabay.com

Gyönyörű kerítést fontak akácvesszőből egy szabolcsi tanyán
120 méter hosszú a látványos megoldás.
Olvasói sztorik