Kertünk-Portánk

Meseszép kerítések fűzfából – Ahogyan nem is gondolnád

Vitathatatlan: az élő kerítésnél nincs szebb. A fűzfából készült kerítések elkészítéséhez ráadásul sem mérnöki végzettség, sem építési engedély nem szükséges. Csupán egy kis törődés és talán némi kertészeti ismeret, ami segítségünkre lehet. Ezt a fajta kerítést hívhatjuk egyszerűen élő kerítésnek.
ker
Élőfűzkerítés Svájcban, a Vevey kertben Fotó: Rose White
A fűz közel 400 fajtája lombhullató fa és cserje. A vízigényes növény leginkább az északi féltekén honos. Szinte az összes fűzfélét könnyű szaporítani, amennyiben megfelelő vízellátottságú területre ültetjük.
Kerítés készítésekor a fűzfavesszőket ferdén szúrjuk a földbe, mert az így hajlított vesszők hajlamosak teljes hosszában kihajtani, míg a függőlegesen növekvők gyakran csak a vessző végén/tetején.
ker2
Fotó: Myles Thomas

Hogyan készítsük?

Az alsó részeken dörzsöljük le a hajtásokat annak érdekében, hogy a rácsos kerítésünk formái megmaradjanak, ellenkező esetben deformitás következhet be. A felső 3-4 rügyet mindig hagyjuk épen, hogy a kerítésünknek ez lehessen a dísze. Téli hónapokban is gyönyörűen fest.

ker3
Fotó: flickr.com

ker4

Ássunk egy gödröt egy fémrúd vagy dugványozó segítségével, majd helyezzük bele a vágott fűzfavesszőt. Nagyon fontos, hogy a sövény körül teljes gyomirtást végezzünk.  Legjobb, ha olyan anyaggal fedjük le a növény környezetét, amely javarészt átengedi a vizet és esetenként tápoldatot. Ilyen például a fenyőkéreg, amely szinte 100%-ban meggátolja a gyomok növekedését, a vizet viszont teljes mértékben átengedi.

A fűz inkább a napos helyet kedveli, de félárnyékban is remekül érzi magát. Szereti a nedves talajt, amennyiben ez adott, akkor még a gyengébb minőségű földben is képes gyökeret ereszteni.

ker5
Fotó: Jim Carpenter

 Jó tudni, hogy fűzkerítések a gyors növekedés miatt rendszeres metszést és újrafonást igényelnek.

ker6x
Fotó: Whicford
ker7
Fotó: Ann Louise
ker8
Fotó: pinterest
ker9
ker10
Élőkerítés télen a Ryton Organikus Kertben – Fotó: Ryton

1998-ban Marcel Kalberer  természetművész és -építész alkotta meg ezt a fűzfából készült pavilont, az AUERWORLD PALACE-t. Úgy is ismerik, mint a „ minden fűzfa anyja” helyet. A pavilon Németországban Weimar és Naumburg régióban található.

ker11

A fűzfákat gyakran alkalmazzák folyópartok stabilizálására, talajerózió szabályozására.

ker12
A fűzfakerítést ne ültessük túl közel az épületekhez. Gyökere agresszív módon keresi a vizet, ezáltal sokkal nagyobb területen hálózza be a talajt, mint más fafajták.
ker13
Fotó: Nicole Rock
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik