Kertünk-Portánk

Banánhéj, tojáshéj és társaik, amiket a kert szeretni fog

Meglepően sok olyan hulladék van, amit kidobunk ​​a szemetesbe, pedig hasznos lehet a kertben.

A tavasz közeledtével, ahogy melegszik az idő, egyre többen csábulunk ki a szabadba, elkezdődnek a kerti munkák is. A talaj felfrissítése, tápanyag tartalmának növelése is a feladatok közé tatozik. Természetesen sokan használnak erre komposztot, trágyát, ám az otthon használt háztartási hulladékok közt is akad számos, amelyek jót tesznek a talajnak, hiszen természetes talajjavítók.

A Love food hate waste segítségével összegyűjtöttünk most néhány olyan konyhai hulladékot, ami jó szolgálatot tehet a kertben.

Tealevelek

A tealeveleket használhatjuk a talaj felszínén, hogy a növényeknek extra nitrogénmennyiséget biztosítsanak, ami különösen jó a gyorsan növekvő növények számára. A teát ilyenkor kiszedjük a filterből és csak a tartalmat szórjuk a talajra. A giliszták szeretik a tealeveleket, ők pedig roppant hasznosak a kertnek, hiszen elősegítik a talaj levegőztetését, ezáltal oxigént juttatva a gyökerekhez, fellazítják a talajt, segítik a talaj vízelvezetését, és a korhadékot trágyává alakítják.

Tojáshéj

A zúzott tojáshéj kiváló ellenszer a csigák és meztelen csigák ellen. Használathoz törjük össze a héjat és tegyük a talaj felületére a védeni kívánt növények töve körül. Nem csak emiatt érdemes azonban használni a tojáshéjat a kertben, hanem azért is, mert kiváló kalciumforrás, ami nagy mennyiségben történő felhasználás esetén segíthet csökkenteni a talaj savasságát. A tojáshéjat közvetlenül a talajba keverhetjük.

Főzővíz

Noha tulajdonképpen technikailag nem hulladék, a zöldségek és tojások forrásához használt vizet is felhasználhatjuk a kertben, hiszen nem csak vizet takaríthatunk meg, de a főzővíz tápanyagokban is gazdag.

Banánhéj

A banánhéj tápanyag-erőmű: tartalmaz kalciumot, magnéziumot, ként, foszfátot, káliumot és nátriumot. Érdemes felaprózni, majd a darabokat közvetlenül a föld felszínére, vagy 10 centiméter mélyre a földbe tenni a növény alapja körül, úgy, hogy a növény gyökerei ne sérüljenek. A banánhéj 48 órán át vízben is áztatható, az így kapott folyadék pedig felhasználható növények öntözésére, amik így plusz tápanyaghoz jutnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

glorybunny (@glorybunny) által megosztott bejegyzés, Ápr 18., 2018, időpont: 3:39 (PDT időzóna szerint)

Zacc

Ürítsük ki a kávézaccot a kertbe, és növényeink roppant hálásak lesznek. A zacc gazdag nitrogénben, foszfátban és káliumban, de a kávészemek javítják a talaj vízelvezetését, vízvisszatartását és szellőzését is. Rászórhatjuk a zaccot közvetlenül a felszínre, de belekeverhetjük a talajba is.

Nagy mennyiségű zacc növelheti a talaj savasságát, azoknál a növényeknél amelyek kedvelik az alap- vagy semleges pH-értéket, nem érdemes alkalmazni, ugyanakkor a citrusfélék, a rózsa és a fekete áfonya imádni fogják.

Dióhéj

Mivel a diófélék héja lassan bomlik le, jó talajtakarót képez, ami elősegíti a talaj szellőzését. Törjük apróra, mielőtt felületre kerül.

Halrészek

Minden horgász tudja, hogy a halfejek és a testrészek használata a kertben csodákat eredményez. Nemcsak jó nitrogénforrások, de a növény növekedésének felgyorsításában is segítenek. Lehet darálni vagy egyben eltemetni, mindössze arra kell figyelni, hogy elég mélyre legyenek a részek ásva, nehogy a kutyák-macskák a zsákmány reményében tönkretegyék a kertet.

Kiemelt kép: Pexels/Lisa Fotios

A jó komposzt titka
A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik