Kertünk-Portánk

Virágföld készül a zöldhulladékból Bécs óriáskomposztálójában

A különleges virágföld tőzegmentes és a biotermesztésben használják.

Az osztrák főváros szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása során keletkező bioszemét virágföld formájában kerül újrahasznosításra, írta az Alternativ Energia.

Bécs köztisztasági vállalata 2009 óta állít elő ilyen formában zöldhulladékból virágföldet, amiből eddig összesen 300 ezer zsáknyi fogyott. A különleges virágföld tőzegmentes és a biotermesztésben is évek óta felhasználják Ausztriában.

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet
Jelenleg 80 százalék körüli az újrahasznosítás.

Bécs lakói biokukát ingyenesen igényelhetnek, ezekbe a háztartási, például konyhai zöldség pucoláskor keletkező zöldhulladékot dobhatják majd, és az ezekből hetente egyszer összegyűjtött biohulladékot a külső kerületek bio-szemeteseibe szállítják, onnan pedig egy hatalmas, korszerű feldolgozó üzembe Lobauba.

Fotó: Pixabay

A lobaui komposztáló üzemben, Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzemében évente mintegy 45 ezer tonnányi jó minőségű komposztot állítanak elő.

Az üzemben előállított kiváló minőségű komposzt nagyobbik része Bécs parkjaiban és zöld területein kerül felhasználásra, másik részét csomagolják, és a lakosság számára árusítják, a lakók otthonaikban hasznosíthatják.

A Guter Grund nevet viselő szuper virágföld nem tartalmaz tőzeget, kiválóan alkalmas balkonnövények és kiskerti növények tápanyag utánpótlására.

A 18 literes zsákokba csomagolt virágföldet 3 euróért, a 40 literest pedig 5 euróért vásárolhatják meg a főváros lakói. A laza szerkezetű virágföld nem tartalmaz tőzeget, helyette a benne található fakéreg-humusz az, ami szerkezetét és összetételét kedvezően befolyásolja.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Szemetes helyett dobd a komposztra! Egy lista arról, mit hasznosíthatunk
Kevesebb szemét, több növényi tápanyag! Komposztáljunk okosan!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik