Mozaik

Ezért ne dobd el az almacsutkát és a banánhéjat a természetben

Tévesen hittük eddig azt, hogy jól tesszük, ha a természetben járva az almacsutkát vagy a banánhéjat egyszerűen csak egy bokor alá dobtuk, gondolván, úgyis magától lebomlik. Ez a közkeletű mítosz nem helytálló – figyelmeztet az amerikai Glacier National Park a Facebook-oldalán.

Ezek a természetesnek gondolt élelmiszerek nem bomlanak le gyorsan. Ha az állatok nem fogyasztják el a maradékot, akkor a bomlás valószínűleg sokkal hosszabb ideig tart, mint gondolnád. Néhány gyümölcstermék esetében például évekbe telik, míg teljesen eltűnik a környezetünkből

– írják a posztban

Az sem feltétlenül jó, ha az állatok az emberek élelmiszer-hulladékát eszik.

A kocsiablakon kidobott ételek például szabályos függőséget alakíthatnak ki az állatokban. Arra ösztönözhetik őket, hogy keressék az út szélére kihajított élelmet. Ezzel pedig nemcsak saját életüket kockáztatják, hanem megnövelik a közúti balesetek számát is.

Az alapvető probléma azonban a természetbe kidobott élelmiszerekkel az, hogy az állatok a számukra nem megfelelő táplálékot kezdik el fogyasztani.

Az emberek által kidobott alma, banán, narancs nem őshonos a nemzeti parkban. A vadak számára ezek nehezen emészthető ételek, az állatok nem szoktak hozzá ezekhez a fajta ételekhez.k.

Végezetül következzék még egy utolsó érv, miért is ne hajigáljuk csak úgy el a természetben még a szervesnek tűnő szemetünket se:

Mert senki nem akarja látni a rothadó almacsutkát (elcsúszni esetleg egy banánhéjon), miközben kint a természet szépségeit élvezné.

Bepillantást nyertünk az év természetfotóiba, csak kapkodjuk a fejünket
A nyerteseket idén október 18-án hirdetik majd ki.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik