Kertünk-Portánk

Legyünk környezetbarátok, ne égessük el a háztartási hulladékot

A háztartási hulladék otthoni eltüzelését jogszabály is tiltja.

Csak gyűlik a kacat, a felesleges holmi otthon? Régi újságok, eltaposott cipők, rongyos ruhák kallódnak itt-ott, és csak foglalják a helyet? Mi sem egyszerűbb, el kell égetni őket! Vagy mégsem?

Ez az utolsó generáció, amely megmentheti a bolygót
Lesújtó jelentést közölt a WWF.

Sok helyen lehet tapasztalni a kéményekből felszálló sötétszürke, fekete füstöt, melyet nem egyszer maró szag is kísér. Ez annak a jele, hogy a házban lakók háztartási hulladékot égetnek. Súlyos környezetvédelmi probléma ez, ami szinte mindenkit érint.

Hazánkban a hulladékot nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben – tehát kályhában – égetni több mint 15 éve jogszabályilag tilos, hiszen komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Nem lehet tehát lakkozott fát, bútorlapot, építésből származó fahulladékot, de nem lehet színes papírt, műanyag palackot vagy egyéb műanyag hulladékot, autógumit, rongyokat sem égetni. A fáradt olaj és az üzemanyag égetése is tilos.

Mit lehet akkor tenni? Hova tegyük ami feleslegessé vált?

Gyűjtsünk szelektíven!
A szelektív hulladékgyűjtőkbe külön válogatva kidobhatjuk a papír, üveg, fém és műanyag hulladékunkat. Azonban nem árt bizonyos dolgokra odafigyelni:

  • A papíros kukába (kék színű) a papírokat lehetőleg lapítva tegyük, és soha ne dobjunk bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó papírokat, például a zsíros pizzás dobozt.
  • A műanyag és fém egy gyűjtőbe kerül (sárga színű). Az ételes, vegyszeres műanyagokat ki kell öblíteni kidobás előtt, valamint a levegőt is ki kell préselni pl. a palackokból. Fémhulladékoknál is öblítsünk, mielőtt kidobásra kerülnek (pl. konzervdoboz).
  • Az üvegeknél külön kell gyűjteni ha van rá lehetőség a színes (zöld kuka) és fehér üveget (fehér kuka) erre kijelölt gyűjtőhelyre. Ne kerüljön bele ablaküveg, tükör, porcelán, kerámia, villanykörte, orvosságos üvegek, neoncső

Ahol nincs gyűjtősziget, a helyi hulladékudvarban lehet leadni szelektíven a háztartásból kikerülő hulladékot. Itt is minden típusú hulladékot el kell különíteni.

Hova kerüljön az étolaj vagy a zsír?

Semmiképpen ne a csapba, wc-be, és ne is égessük el. A csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, dugulást okozhat, hisz lerakódik a csövek falára. Kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

Érdemes a használt olajat a hulladékudvarokba vinni, de az ország számos MOL töltőállomásán is beveszik a használt sütőolajat.

Égetés helyett törekedjünk inkább minimalizálni a hulladékot háztartásunkban – legyünk tudatos fogyasztók, hisz ezzel lényegesen csökkenthetjük a környezetünk ,,mérgezését” is.

Tegyünk együtt a tisztább levegőért.

Kiemelt kép: Unsplash.com

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd?
Először is jó, ha tudjuk, hogy a hulladék égetése tilos!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik