Kertünk-Portánk

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd?

Az őszi avarégetés és a téli hideg időszak beköszöntével egyre többen égetnek hulladékot illegálisan. Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen – olvasható a hulladékvadász oldalán.

Tudjátok, hogy egy kupac avar 6 órás égetése mivel egyenlő? Döbbenetes!
A hulladékégetés veszélyes üzem. Nem csupán környezetünket terheli, hanem egészségünkre is ártalmas.

A hulladék égetése szigorúan tilos mindenkinek!

A JÖN Alapítvány rendszeres szemléletformáló kampányokkal igyekszik a lakosság figyelmét felkelteni a súlyosan égető egészségkárosító tevékenységre. Többek közt, a Ne égess, komposztálj! őszi kampányával vagy a Füst-öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! téli kampányával.

Mit tehetsz, ha a szomszédod hulladékot éget?

  • Először is a legfontosabb ne hagyd magad belefásulni a büdös és mérgező füstbe.
  • Ne félj a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen. A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondd el neki, hogy ezzel megmérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családja – beleértve kis kedvence (például: kutya, macska) – egészségét is.
  • Ha nem használ a jó szó, a baráti figyelmeztetés, akkor közérdekű panaszbejelentés intézményét kell használnod, hogy megmentsd a tiszta levegődet. Fordulj a megyei kormányhivatalok környezetvédelmi és természetvédelmi osztályaihoz. A közérdekű bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálod a kialakult helyzetet. Így a bizonyítás is pofon egyszerűvé válik.
  • Ha elviselhetetlen a helyzet mindenképpen értesítsd a rendőrséget vagy a tűzoltóságot vagy rendőrség segítségét kérhetjük. A kiérkező szerveknek kötelező írásban rögzíteni a bejelentő által tapasztalt problémákat, amit az illetékes járási hivatal felé kötelesek továbbítani. Minden esetben kivizsgálás történik, így akár hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt eljárás indulhat a hulladékégető ellen.

Bízunk benne, hogy mindenki a legjobb megoldást választja: az illegális hulladékégetés ROSSZ!

Címlapfotó: pixabay.com

Szemetes helyett dobd a komposztra! Egy lista arról, mit hasznosíthatunk
Kevesebb szemét, több növényi tápanyag! Komposztáljunk okosan!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik