Mozaik

Óvjuk meg a 21. század pestisétől az erdőt

Nem ez az első alkalom, amikor azt látjuk, hogyan mérgezi, vagy pusztítja az emberiség napról napra az állatvilágot.
Korábban a témában:

Őz az erdőben a 21. század pestisével, a műanyaghulladékkal? Igen, lassan ehhez a képhez is hozzászokhatunk: a minap egy természetjáró hobbifotós készített ilyen felvételeket a Tiszaalpárt határoló erdőben, írta a Hulladékvadász.

This handout picture from ThaiWhales a private whale conservation group, taken on May 28, 2018 and released on June 2, 2018 shows ThaiWhales volunteers and governmment marine veterinarians from Department of Marine and Coastal Resources rescuing a sick male pilot whale at sea in the coastal area of southern Thailand near the Malaysian border.
A whale has died in southern Thailand after swallowing more than 80 plastic bags, officials said, ending an attempted rescue that failed to nurse the mammal back to health. / AFP PHOTO / THAIWHALES / - / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THAIWHALES " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES

A képeken látható vadon élő állattal semmi különös nem lenne, ha a fején ágaskodó agancsain nem lenne egy eldobott műanyaghulladék. A képről pontosan nem lehet kivenni, hogy műanyagszatyorról vagy műanyagfóliáról van szó.

Az őz vélhetően az erdő környéki egyik illegális hulladéklerakásból szedhette össze az agancsát “díszítő” műanyaghulladékot vagy a környéken tevékenykedő gazdák földjeiről származó borítófólia lehet.

Sajnos nem az első alkalom, hogy azt látjuk, hogyan mérgezi, vagy pusztítja az emberiség napról napra az állatvilágot. Kezdve az óceáni élőlényektől egészen a szárazföldi élőlények nagyszámú pusztulásáig. Egyre nagyobb ez a szám, nem beszélve arról, hogy a világunk vadállat állománya is folyamatosan csökken az emberi kizsákmányoló és területhódító életviteltől.

Ez a Tisza melletti erdőben bandukoló őz esete egy a sok közül. Vajon még hány lehet, amiről egyáltalán nem tudnunk? Belegondolni se merünk!

Őz, szarvas, vaddisznó vagy bármely más vadonélő állat életéért is felelős minden ember, aki szemetével szennyezi be a tiszta környezetet.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyre nagyobb azon emberek tábora, akik tenni akarnak és tesznek is környezetünk megmentése érdekében. Éppen Tiszaalpáron rendezték meg a közelmúltban a tavaszváró nagytakarítást, ahol több mint 100 lelkes önkéntes részvételével takarították ki a Tisza holtágát.

Fotók: hulladékvadasz.hu

Kommentek

Gyergyószentmiklós, 2013. augusztus 5.
A Békás-szoros a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól 30 kilométerre 2013. augusztus 5-én.
MTI Fotó: Varga György
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.