Mozaik

Óvjuk meg a 21. század pestisétől az erdőt

Nem ez az első alkalom, amikor azt látjuk, hogyan mérgezi, vagy pusztítja az emberiség napról napra az állatvilágot.

Őz az erdőben a 21. század pestisével, a műanyaghulladékkal? Igen, lassan ehhez a képhez is hozzászokhatunk: a minap egy természetjáró hobbifotós készített ilyen felvételeket a Tiszaalpárt határoló erdőben, írta a Hulladékvadász.

A képeken látható vadon élő állattal semmi különös nem lenne, ha a fején ágaskodó agancsain nem lenne egy eldobott műanyaghulladék. A képről pontosan nem lehet kivenni, hogy műanyagszatyorról vagy műanyagfóliáról van szó.

Az őz vélhetően az erdő környéki egyik illegális hulladéklerakásból szedhette össze az agancsát “díszítő” műanyaghulladékot vagy a környéken tevékenykedő gazdák földjeiről származó borítófólia lehet.

Sajnos nem az első alkalom, hogy azt látjuk, hogyan mérgezi, vagy pusztítja az emberiség napról napra az állatvilágot. Kezdve az óceáni élőlényektől egészen a szárazföldi élőlények nagyszámú pusztulásáig. Egyre nagyobb ez a szám, nem beszélve arról, hogy a világunk vadállat állománya is folyamatosan csökken az emberi kizsákmányoló és területhódító életviteltől.

Ez a Tisza melletti erdőben bandukoló őz esete egy a sok közül. Vajon még hány lehet, amiről egyáltalán nem tudnunk? Belegondolni se merünk!

Őz, szarvas, vaddisznó vagy bármely más vadonélő állat életéért is felelős minden ember, aki szemetével szennyezi be a tiszta környezetet.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyre nagyobb azon emberek tábora, akik tenni akarnak és tesznek is környezetünk megmentése érdekében. Éppen Tiszaalpáron rendezték meg a közelmúltban a tavaszváró nagytakarítást, ahol több mint 100 lelkes önkéntes részvételével takarították ki a Tisza holtágát.

Fotók: hulladékvadasz.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik