Mozaik

Bepillantást nyertünk az év természetfotóiba, csak kapkodjuk a fejünket

Bepillantást nyertünk az év természetfotóiba, csak kapkodjuk a fejünket

A Londoni Természettudományi Múzeum 1984 óta minden évben meghirdeti az év természetfotósainak versenyét – a megmérettetés jogelődjét 1965-ben alapították.

Arany piszeorrú majmokról készült az év természetfotója 2018-ban
A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt.

A nyerteseket idén október 18-án hirdetik majd ki. A felvételeket előbb a Londoni Természettudományi Múzeumban mutatják be, majd a világ más intézményeiben is kiállítják. A győzteseket a korábbi évekhez hasonlóan a kreativitás, az eredetiség és a technikai megvalósítás alapján fogják kiválasztani.

A legjobb pályázatokból a múzeum szeptember elején mutatott egy kis ízelítőt. Van köztük alvó fóka, zombi bogár és egy tragikus sorsú teknős is.

Fotó: Jason Bantle

Egy mosómedve dugja ki a fejét egy Ford Pinto típusú autóból a kanadai Saskatchewan egyik elhagyatott farmján. A hátsó ülésen öt kölyke játszott éppen. A felvételt készítő Jason évek óta várt erre a pillanatra nyaranta. A kocsi egyébként biztonságos menedéket nyújt a mosómedvecsaládnak, hiszen a rájuk leginkább veszélyt jelentő prérifarkas nem tud átjutni az üvegen keletkezett résen.

Fotó: Ralf Schneider

Álomra hunyta szemeit egy Weddell-fóka az amerikai Larsen-öbölben. A Weddell-fókák a világ legdélebben szaporodó emlősei, és az egész Antarktiszt benépesítik. 3,5 méteres testüket vékony zsírréteg fedi, hogy a fagyokban ne fázzanak. Főként nagyobb halakkal táplálkoznak és akár 500 méteres mélységbe is le tudnak ereszkedni az óceánba, és akár egy órát is a víz alatt tudnak tölteni.

Fotó: Frank Deschandol

Frank egy éjszakai túrán pillantott meg a perui Amazonas őserdőben egy ormányosbogarat, amint egy páfrányba kapaszkodni. Halottnak tettette magát, antennaszerű kinövései miatt pedig zombinak látszott.

Fotó: Thomas P. Peschak

Egy kíváncsi szürke bálna közelíti meg egy ember kezeit, aki egy turistahajóról nyúlt le a víz alá a mexikói San Ignacio lagúnában. A kis szürke bálnák és anyjuk rendszeresen keresik a kapcsolatot az emberekkel. A vadászat miatt ugyanakkor ezen a területen drasztikusan csökkent az állományuk.

Fotó: Diana Rebman

Egy rendkívül hideg reggelen Diana egy csapat északi őszapóval és barátcinegével találta szembe magát a japán Hokkaido szigetén. Várták, hogy olvadni kezdjenek a jégcsapok és ihassanak belőlük. Olyan gyorsan mozogtak, mintha egy koreográfiát követtek volna.

Fotó: Matthew Ware

Az alabamai Bon Secour természetvédelmi terület tengerpartja távolról gyönyörűnek tűnik, de közelebbről nézve tragikus. A fotón egy elpusztult teknős látszik, akinek halálát egy partra vetett széken lévő hurokja okozta. Az atlanti fattyúteknős nemcsak a legkisebb tengeri teknős a maga 65 centiméteres hosszúságával, de a legveszélyeztetettebb is. Az elmúlt 50 évben az emberi tevékenységnek köszönhetően rendkívül csökkent a számuk.

Fotó: Peter Haygarth

A ritka pillanat, amikor egy fiatal gepárd egy csapat afrikai vadkutyával csap össze. Egyre kevesebbet találkozni velük a korábbi élőhelyükön, mert mindkét fajból csupán hétezer példány maradt a vadonban. A kép Dél-Afrikában készült, a csata döntetlennel végződött.

Fotó: Eduardo Del Álamo

Életéért küzd egy szamárpingvin, a világ leggyorsabb pingvinje, miután egy leopárdfóka támadt rá a víz alól. Eduardo, a felvétel készítője számított erre. A leopárdfókák kiváló vadászok, szinte mindenre támadnak. Játszanak is az áldozatukkal, a képen lévő pingvint 15 perc után sikerült elejtenie a ragadozónak.

Fotó: Carlos Perez Naval

Amikor Carlos és családja megtervezte útját a panamai Soberanía Nemzeti Parkba, lajhárt mindenképp szerettek volna látni, és nem kellett csalódniuk. Nem volt nehéz lefotózni sem egyiküket, mert nagyon lassan mozgott, és ágról ágra szedegette le a fák leveleit.

Tajcsizó mókusról készült 2018 legviccesebb természetfotója
Kínai harcművész állatot ítélt meg a legjobbnak a zsűri.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik