Mozaik

Arany piszeorrú majmokról készült az év természetfotója 2018-ban

Távolba meredő piszeorrú majmokat ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year versenyen, amelynek eredményhirdetést a londoni Természettudományi Múzeumban rendezték meg.

A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt. A fotós napokon át követte az arany piszeorrú majmokat (rhinopithecus roxellana), hogy kiismerje szokásaikat és viselkedésüket. Van Oosten egyetlen képen akarta megmutatni egy hím káprázatos hátszőrét és kék színű pofáját – írja a BBC hírportálja.

A fotós kitartása végül elnyerte jutalmát és a díjnyertes felvételen még egy kisebb testű nőstényt is sikerült megörökítenie. A két állat egy kövön ülve mered – látszólag – a távolba, ám a fotós elárulta, hogy valójában a csapatuk tagjai közt kirobbant heves vitát szemlélik.

Örülök, hogy ezzel a képpel sikerült nyernem, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek még csak a létezésről is kevesen tudnak

– mondta a BBC-nek a győztes. Hozzátette, fontos, hogy az emberiség tisztában legyen azzal, hogy a bolygón élő fajok egy nagy része fenyegetett.

Marsel van Oosten/2018 Wildlife Photographer of the Year

És nem csupán az orrszarvúak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek a fajok is sokkal több figyelmet érdemelnek, minden lehetséges védelmet meg kell adni neki

– hangsúlyozta a fotós.

Az év természetfotója sokszor erőteljes, sokkoló tartalmának köszönheti győzelmét. Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke szerint azonban előfordul, hogy egy képben van valami lebilincselő, ami magával ragadja az embert.

„Ahogy haladtunk végig a képeken, valahogy mindig visszatértünk ehhez az egyhez. Olyan, mint egy beállított fotó. Azt hiszem, a színek és a fények miatt” – mondta Cox.

Nem lehet megállni nevetés nélkül az év legviccesebb természetfotói verseny döntőseit
Fejfájós oroszlán és táncoló szarvasok is bekerültek a legjobbak közé.

Hozzátette:

ezek a majmok általában a fákon táplálkoznak, de Marselnek valahogy sikerült a talajon lefotóznia őket, miközben nagyon finoman megvilágította a jelenetet, hogy kiemelje a lenyűgöző szőrzetet.

Az ifjú természetfotós kategóriában a 16 éves Skye Meaker diadalmaskodott, aki a botswanai Mashatu vadrezervátum Mathoja nevű leopárdját kapta lencsevégre, ahogy a nagymacska épp egy fán pihen. Az állat még fiatalkorában eltörte az egyik lábát, ami azt jelenti, hogy társaival ellentétben nem képes felcipelni a fákra az elejtett zsákmányt, hanem a talajon kell elfogyasztania azt a hiénák próbálkozásait visszaverve.

Skye Meaker/2018 Wildlife Photographer of the Year

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.

Az emberiség kegyetlenségét szimbolizálja az év természetfotója
A Londoni Természettudományi Múzeumban hirdették ki a győzteseket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik