Kertünk-Portánk

6 meggyőző indok: ezért használd a kertben a tojáshéjat

Nem titok, hogy a fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal tele lévő tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszerünk. Világszerte egy átlagos ember évente 150-200 tojást fogyaszt. Ez több mint egy billió tojás évente!- tudtuk meg a naturallivingideas.com oldal írásából.

De vajon mi történik a rengeteg tojáshéjjal?

Az átlagfogyasztó jellemzően a konyhai hulladékgyűjtőbe dobja a tojáshéjat. Mi most mutatunk hat kreatív felhasználási módot, ami roppant előnyös lesz a kertben.

10 gyógynövény, aminek minden kertben ott a helye
Töltsük fel házipatikánkat a kertünkből.

Műtrágya

A tojáshéj nagyszerű módja annak, hogy kalciumot adjon a komposzthoz. Nincs más teendő, mint a héjakat bedobni a komposztba. A téli hónapokban szétteríthető a héj arra a területre, ahova tavasszal ültetni fogunk. Mikor az idő melegszik, akkor betemethetjük az adott területen. Tavasszal közvetlenül ültetés közben a lyukakba is dobható a héj.

Ha télen nem megoldható a héj kiszórása, akkor sincs baj. Ebben az esetben meg kell tisztítani a héjakat és eltenni őket, felhasználásig.

Kertünk meghálálja a hozzáadott ásványi anyagokat, különösen, ha paradicsomot vagy paprikát termesztünk, mivel ezek a növények a kalciumhiány által leginkább érintettek.

Kiváló csigariasztó

Rengeteg gondot okozhatnak a kertben a csigák. Sokszor épp a frissen kihajtott növényekben okoznak kárt. Remek védekezés ellenük, ha a növények köré durvára tört tojáshéjat szórunk, mert a héj éles szélei bántják a csigák puha testét.

Vetőmagtartó ,,edény”

Mivel a tojáshéj gyorsan lebomlik, tökéletes lehet vetőmagtartó edénynek. Nincs más teendő, mint a tojás feltörésekor arra ügyelni, hogy a nagy része egyben maradjon.
Tisztítsuk meg a tojáshéj belsejét (forrásban lévő víz jó megoldás), és üssünk egy kis vízelvezető nyílást minden üres héj aljára. Ezután rakjuk vissza a héjakat a tartóba, rakjunk bele nedves földet, és a magokat. Ha kihajtottak a magok, óvatosan törjük össze körülöttük a héjat, és ültessük ki őket a kertbe. Az összetört héj ültetésnél mehet a földbe.


Fotó: Unsplash

Táplálék a madaraknak

Mind a tojásrakás előtt, mind utána a tojók több kalciumot igényelnek az étrendjükben. Hozzáadhatjuk az eleségükhöz a szárított héjat, amit előtte sterilizáljunk 10 percig forró vízben. A madarak pusztítják a kártevőket, így jó, ha fészkelnek a kertünkben.

Elűzi az őzeket

Vannak kertek, ahova az őzek előszeretettel bejárnak vendégeskedni. Ellenük is jó szolgálatot tehet a tojáshéj. Az őz gyűlöli az albumin szagát, és hajlamos arra, hogy távol maradjon egy olyan területtől, amit nyers tojások ,,őriznek”. Vigyázni kell azonban ezzel a módszerrel, mivel a szag vonzhat kisebb kártevőket, például rágcsálókat.

S végül: mutatós is

A finomra őrölt tojáshéjak nagyon szépek lehetnek. Ha nagy a család, vagy egyszerűen csak egy csomó tojás fogy, forró vízben lehet sterilizálni a héjakat, összemorzsolni őket, majd egy nagy, mutatós üvegedénybe össze lehet gyűjteni a morzsalékot. Egyedi dísztárgy lehet. Elég héj összegyűjtése után aztán a kertben szétszórva jól mutat az ágyások szélén.

Kártevők távol tartása, kalciumpótlás vagy dísz? Ez mind egyben a tojáshéj.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik