Kertünk-Portánk

8 tipp, hogyan óvjuk kertünket a falánk meztelencsigáktól

Gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, de egy kis odafigyeléssel távol tarthatjuk őket.

Nem kérdés, a mostani párás és meleg időjárás hihetetlenül kedvez a kertünkben a meztelencsigák elszaporodásának. Évről-évre egyre több kárt okoznak ezek a minden elpusztító csúszómászók, akik szétrágják a petúniát, megeszik a kutyakaját, megmásszák még a gyerek kinn felejtett bőrcipőjét is. Nem kímélik a salátát, a káposztán, a zöldpaprikát, szinte minden lágyszárút megdézsmálnak.

A spanyol meztelen csigák akár 12-15 cm hosszúra is megnőhetnek

Állandóan éhesek, minden lágyszárú növényt válogatás nélkül megrágnak, de nemcsak a palántákat, a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket is imádják. Fénykerülőek és éjszaka táplálkoznak. A megmászott növényeket ürülékével, nyálával elszennyezik. Száraz, meleg időben kevesebb gondot okoznak, ugyanakkor a nedves, párás időszak kedvező életfeltételeket teremt számukra.

pixabay.com

A héten pedig pont ilyen időre van kilátás, úgyhogy készüljük  fel a csigainvázióra! Több alternatív módszer is akad a meztelencsigák ellen, nem kell feltétlenül kell egyből a vegyszeres megoldáshoz folyamodnunk, írja az Agrárszektor.

Tele van velük a kert. SOS, mit tegyünk?

1. Gyűjtsük össze őket

Mivel az állatok éjjel aktívak, ezért ha szorgosak vagyunk, ilyenkor akár össze is gyűjthetjük, naplemente után ragadjuk meg egy sós vizet tartalmazó üveget, aztán szedegessük őket.  Az üvegben hamar elpusztulnak.

2. Csapdákat is kihelyezhetünk

Tegyünk sós vagy szappanos vízzel teli, földbe süllyesztett edényeket a levelek alá.

3. Utálják a grapefruit olajat

Az is jó megoldás lehet, ha a csigák vonulási helyére citrusfélék héját tesszük ki, vagy illóolajat csepegtetünk az útvonalakra (Esősebb időben nem ajánlott.)

4. Tojáshéj

Helyezzünk a különösen veszélyeztetett növényfajták környékére éles köveket vagy tojáshéjat, így könnyedén távol tarthatjuk a csigákat a növényeinktől.

5. Fahamu

Az ágyást szórjuk körbe fahamuval – ezt sem szeretik a betolakodók.

6. A jól bevált sörcsapda

Üres konzervdobozt, kidobandó lábost félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.

7. Indiai futókacsa

A jellegzetes külsejű indiai futókacsa megeszi a meztelencsigákat, sokat el tud fogyasztani belőlük.

8. A leghumánusabb megoldás

Éjszaka vegyünk fel egy gumikesztyűt, fogjunk egy zseblámpát, és irány a kert! Szedjük össze a csigákat egy vödörbe, aztán üljünk be az autóba. Keressünk egy elhagyatott erdőszéli árokpartot, és hajítsuk ki az egész társaságot, hadd éljenek! Környezetbarát megoldás, nem mérgezi meg se kutyát se macskát. Más kérdés, kinek van erre ideje és ehhez türelme…

Címlapfotó: Pixabay

Olvasói sztorik