Kertünk-Portánk

Használati útmutató indiai futókacsához – Reszkessetek, meztelencsigák!

Mókásan mozgatják a hátsójukat, amikor találnak valamit. Mintha csóválnák örömükben a farkukat.

Az indiai futókacsát pingvinkacsának is nevezik felegyenesedett tartása miatt. Gyakorlatilag összeszed minden kártevőt a kertben, legnagyobb kedvence azonban meztelencsiga. Angliában például bérelni is lehet futókacsát, hogy a meztelen csigákkal ellepett kertet néhány hét alatt teljesen megtisztítsa. Ráadásul összeszedi a csigapetét is, amivel a későbbi szaporodásukat is megelőzi.

kacsa2

Pici kertben – ahol feltehetően nem csúsznak-másznak tömegével a meztelencsigák – nem érdemes próbálkozni velük: nagyon mozgékonyak, valóban futnak, és mivel imádják a vizet, valamilyen csobbanó mindenképpen szükséges számukra.

Ahol viszont van bőven hely, nagy a kert, és meztelencsigából sincs hiány, ott akár néhány kacsa is rendet tart a betolakodó és szapora csigák között.

Így esznek és isznak

Az indiai futókacsa mindent vízzel nyel le. A darát és a tápot is vízbe áztatva fogyasztja, nem kell azt beáztatni nekik: megoldják maguk, csak legyen egy tál víz az eledel mellett. Az eleséget a csőrükkel felkanalazzák, majd odalépve a vízhez abban eszik meg. Összeszedik az elszórt magokat is, egész nap kutatnak a földben, ezért ha elég nagy és változatos növényzetű helyen tartjuk, akkor csak kiegészítő tápozásra van szükségük.

Remek a szaglásuk, ezért a csigákat nem kell eléjük tenni. Ha szagot fognak, úgy jár a csőrük, mint egy kereplő.

Ugyanakkor ezek a mókás és szórakoztató állatok előszeretettel vájnak lyukakat a földbe, szeretik a salátát – melyet az ágyásból szó nélkül kiszednek –, más zöldséghez azonban nem nyúlnak.

Amire még vigyázni kell tartásukkor: mivel túl mozgékonyak, pillanatok alatt megtalálják a legkisebb nyílást, és kiszöknek a kertből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik