Kertünk-Portánk

Gazdag terméssel és páratlan szépséggel hálálja meg a gondoskodást Dabas legszebb konyhakertje

Lenkai Rozália
Lenkai Rozália
A fiatal pár arra törekszik, hogy birodalmuk minden talpalatnyi részét művelve, megannyi növénynek adjanak otthont.

Lenkai Rozália és Szigeti Zsolt szíve együtt dobban a kertjükkel, annak minden lakójával, hiszen életük fontos része. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy minden növényük élettel teli, dúsan termő és a pár hasznát szolgálja, meghálálva a sok gondoskodást, féltést és odafigyelést.

Lenkai Rozália

Mindkettőjük számára a földművelés, a kertészkedés gyerekkoruk óta az életünk része volt. Így, amikor 2015-ben megismerkedtek és életüket összekötötték mindkettőjüket egy közös cél vezetett. A kitűzött céljukat pedig rövid időn belül el is kezdték valóra váltani. 2016-ban közös erővel, minden tudásukat felhasználva belekezdtek kertjük művelésébe. Ezt pedig nem is akárhogy tették. A kert minden talpalatnyi részét kihasználva arra törekedtek, hogy megannyi növény helyet kapjon benne, amik finomabbnál-finomabb terméseket érlelnek.

Kertünk 1200 négyzetméter, amelyben helyet kapott számtalan zöldség, gyümölcs és virág is, melyek változatosságát, választékát igyekszünk évről-évre bővíteni. Emellett a komposztálók, melyek a kerti és háztartási zöldhulladék újrahasznosításával segítik munkánkat és a növények egészséges fejlődését. IBC víztartály, amely a mulcsozott kertünk csepegtető rendszerének kialakításáért és üzemeltetéséért felel. Így próbáljuk tudatos vízgazdálkodással megoldani az öntözés. Egy 5×7 m-es fólia, amelyet a tavalyi év folyamán sikeresen elnyert helyi  pályázat díjazásából valósítottunk meg

– mutatta be Rozália és Zsolt a kertjét a Sokszínű vidék megkeresésére.

Galéria

A fiatal pár kertje gazdag terméssel, páratlan szépséggel hálálja meg a szívből jövő gondoskodást. A konyhakert pártatlanságát pedig a sikeres pályázatok is bizonyítják.

Lenkai Rozália

Többszöri szemle látogatás után 2022-ben a Legszebb konyhakert I. helyezésével és Virágos Pest megye címmel gazdagodtunk. Ezt a pályázatot idén is sikerült megnyernünk facebook közönségszavazással, valamint a legszebb Dabasi Konyhakert I. helyezettje lett szintén az idei évben a kertünk

– osztotta meg a pár kitüntető pályázati eredményeit, amit saját kezük szorgos munkájának, kitartásuknak és lelkesedésüknek köszönhetnek.

Galéria

A kezdetek óta, évről-évre egyre több növény kap helyet kertjükben, és a szó szoros értelmében minden talpalatnyi helyet művelnek. Az alapvető zöldségektől kezdve egészen a különleges gyümölcsökig, minden megterem a birodalmukban.

Mára már számát sem tudnánk megmondani mennyi növény éli életét és kapott helyet a kis konyhakertünkben. Gyümölcsfák: füge, mandarin, citrom, több fajta alma, körte, szilva, barack, cseresznye, meggy. Bogyós gyümölcsök: eper, málna, szeder málna, fekete szeder, ribiszke és több fajta köszméte. Különböző fűszernövények: oregano, majoránna, tárkony, három fajta bazsalikom, alma-ananász-eper-mandarin – fodor menták, citromfű. Pattogatni való kukorica, tépő és fejes saláta, hónapos retek. Több fajta paprika és paradicsom, friss fogyasztásra és befőzési célra. Valamint chili mix és szegedi fűszerpaprika. Az alapvető zöldségnövények: burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zeller, kapor, uborka, főző-sütő és dísztökök, zöldborsó, zöldbab, fehér és lila káposzta, vörös és lila hagyma valamit fokhagyma. Mini kiwi, sárgadinnye és több fajta görögdinnye. 37 fajta saját gyökereztetésű csemegeszőlő és 4 fajta csemege borszőlő. Az idei év újdonsága a pepino tojásdinnye. Valamint az elmaradhatatlan szezonális virágok: törökszegfű, sóvirág, kardvirág, bársonyvirág, dália, sarkantyúka és a szőlőlugas tövét díszítő rózsák színkavalkádja

– mutatták be azokat a növényeket, amik kertjükben helyet kapnak.

Galéria

Rozália és Zsolt minden növényére nagyon büszke, mindegyiket féltve ápolják és gondozzák. Azonban a szőlőgyűjteményük a szívük csücske, ami talán azért is különleges, mert saját maguk gyökereztették minden egyes tövét, ami nem kevés, összesen 680 tő.

Amikor összeköltöztünk az egyikünk addigi otthona, kertje üresen maradt. Mivel földet nem hagyunk parlagon ismét nagy munkába fogtunk, és az 1500 négyzetméteres üres kertbe, saját gyökereztetésű szőlőt telepítettek. 580 tő Cserszegi fűszeres, 50 tő Göcsei zamatost és 50 tő Ottonel muskotály. Összesen 680 tő és a már említett 41 fajtából álló szőlőgyűjteményükre igazán büszkék vagyunk

– avattak be büszkén szőlőgyűjteményük különleges világába.

Zsolthoz a szőlők állnak a legközelebb, tervei között szerepel, hogy a már meglévő 41 fajta csemegeszőlőt 70 fajtára szeretné bővíteni az elkövetkezendő években. Mint például: Sarolta, Boglárka, Delovári, Ezerjó. Lehetőség szerint minél több őshonos magyarfajta beszerzésével.

Galéria
Lenkai Rozália

Rozália gyengéi és nagy kedvencei a bogyós gyümölcsök és a virágok. Többek közt a clematisok. Vágya, hogy bővíteni tudja a jövőben a bogyós gyümölcsök listáját, és nagy álma, hogy áfonyafajtákkal is gazdagítani tudja kertjüket.

Galéria

Az, hogy kertjükben ennyi felé növény éli az életét, amik bőséges terméssel hálálják meg a gondoskodást, bizony nagyon sok időt vesz igénybe.

A kerttel és a növényekkel való elfoglaltság időtartama igen változó. Évszak és időjárásfüggő. Általában napi 3-4 órát vesz igénybe az öntözés, gyomlálás, kapálás. De persze van, hogy teljes reggeltől-estig napokat igényel, mint mondjuk az ültetés, palántázás, metszés vagy éppen az aktuális szüret idején

– részletezték a kertben töltött idejüket, miközben érződött rajtuk, hogy minden pillanatát szívvel és lélekkel teszik, és ezt látni is a kerten. A pár szerető gondoskodását, a növények termések sokaságával hálálják meg.

Galéria

Ilyenkor ősszel megpihen a kertjük, de Rozália és Zsolt már a következő szezont tervezik. Amíg birodalmukban a fák, a cserjék, az évelő növények téli álmukat alusszák, a pár egyetlen napot sem tölt úgy el, hogy ne készüljön a tavaszra.

A tél jórészt a tervezés ideje, akkor döntjük el közösen, hogy mi hová fog kerülni tavasszal. Minden évben forgatunk a friss vetemény “arculatán”. Ahol az adott évben erős-magas tápanyagigényű növény volt, oda olyan kerüljön, aminek gyengébb-alacsonyabb a tápanyagigénye. Így pihentetünk kissé egy-egy kertszakaszt év közben is. Emellett a tél a felújítás, karbantartás időszaka is. Az oszlopok és futtatók felújításának, cseréjének, lehetőség szerinti korszerűsítésének ideje. De a hideg hónapok alatt készítem el, varrom meg a következő évre szükséges növény és fürtvédőket is. Zsolt pedig a vesszők gyökereztetésével foglalatoskodik

– osztották meg azokat a fontos teendőket és feladatokat, amiket az ősz végi és a téli hónapok alatt végeznek el ahhoz, hogy tavasszal újra felkészülten tudják kezdeni a konyhakert művelését.

Galéria

A tervezés, a felújítás és a készülődés mellett tél vége felé nagyon fontos teendője van Rozáliának és Zsoltnak, mégpedig a palántázás. Minden egyes palánta, ami a kertjükbe kiültetésre kerül, a saját kezük munkáját dicséri.

Mindent mi magunk nevelünk. Saját és vásárolt vagy éppen ajándékba kapott magokból. Február-márciusban előkészítjük a földet a magoknak, amely saját komposzt és akácföld keverékéből áll. Március-áprilisban a magok az ültető tálcákba kerülnek, és a fűtetlen fóliában vízpermetezéssel nedvesen tartva, néhány napon belül életre kelnek. A kibújt palántákat fokozatosan szoktatjuk a kinti időjárás viszontagságaihoz, légmozgás-szél, napsütés-uv sugárzás. Ez azért fontos, hogy ne elnyúlt, fény után kapaszkodó növényeink legyenek. Ezért reggel ki, este pedig bevisszük a fóliába. Így mire elérik a kiültetésre alkalmas kort és méretet nem fognak sokkot kapni, összeesni vagy akár elhalni a környezetváltozás hatására, mivel már még szokták. Így továbbra is szép, életerős palánták lesznek. Gyümölcsfáink többségét is mi magunk neveltük magról és oltottuk termőre

– avattak be részletesen a palántázás rejtelmeibe, minden fontos mozzanatára kitérve.

Galéria

Rozália és Zsolt napról-napra mindent megtett és jelenleg is megtesz azért, hogy a pár évvel ezelőtt kitűzött céljukhoz egyre közelebb kerüljenek. Szavaikból úgy érzem, hogy álmuk valóra vált, céljuk pedig már valóság, hiszen páratlanul szép konyhakerttel büszkélkedhetnek. A kert, a növények mindent megadnak a számukra, ami nekik szükséges, ők pedig ugyanazt viszonozzák a kertjükben otthonra lelt növények számára, az odaadó törődés, a fáradtságot nem ismerő gondoskodást.

Büszkék vagyunk mindarra, amit az elmúlt években közös erővel végigvittünk. Mondhatni egy teljes életmódváltás az önfenntartás irányába. Arra, hogy szinte teljesen vegyszermentesítettük a kertünket. Mivel mára már csak a szőlőt szükséges permetszerekkel kezelni, védeni. Minden más növényünk természetes védelmet, kártevőmentesítést, vitamin és tápanyag utánpótlást kap. Ezt különböző régimódi és házi tippek, trükkök, praktikák segítségével. Csalánlé, szódabikarbóna, fokhagyma, menta, citromfű, bársonyvirág és még sorolhatnám. Arra, hogy a példánkra egyre többen kertészkedésbe – veteményezésbe kezdenek és ehhez, segítséget – tanácsot kérnek tőlünk. Arra hogy a munkánk és a kertünk tavasztól-tavaszig ellát bennünket friss zöldséggel és gyümölccsel. Feltölti a kamránk polcait télire, a megannyi felhasználási lehetőséggel. Ami nagy anyagi megtakarítást is jelent egyben. És mivel megvannak a kereteink 1 fő havi fix jövedelem, mindezt a lehető legminimálisabb költségvetésből valósítottuk meg. Az újrahasznosítás fantáziadús lehetőségeinek, találékonyságának felhasználásával, papírdudából betonoszlop, raklapból víztározó vagy futtató, tetőcserépből ültetőedény és még sorolhatnánk

– összegezték közösen, hogy mennyi, számukra fontos dolgot értek el, mennyi kitűzött apró célt tudtak valóra váltani ahhoz, hogy hétről-hétre, évszakról-évszakra együtt tudnak szó szerint élni szeretett kertjükkel és annak minden növényével, ezek pedig büszkeséggel töltik el őket.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Lenkai Rozália és Szigeti Zsolt készítette.

Kapcsolódó
Több mint 10 kilós karalábé termett egy polgári kertben
Egy másik ágyásban 4 kilogramm feletti célkát is kihúzott a kertész a földből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik