Kertünk-Portánk

Eredményt hirdettek a “Fenntartható kertek Magyarországon” versenyén

Csodás Kertem Arborétum
Csodás Kertem Arborétum
40 kert, 40 ember, 40 történet indult útjára az első nemes versengésen.

A Csodás kertem magánarborétum (Kaposfüred) 2023-ban álmodott egy nagyot. Elindított egy olyan versenyt, ami nem elsősorban a kertek szépségéről szól, sokkal inkább arról, mennyire élhetőek, fenntarthatóak és természetesek a résztvevő kertek.

Borsi Vera

A verseny szervezője, Kiss Zoltánné Androsovits Petronella  még júliusban nyilatkozott lapunknak az indíttatásról és a célokról.

Bár mostanában nagy divat lett a fenntarthatóság, sokat beszélünk is róla, mégis a kertversenyek a jólfésült, nyírt pázsitos, “tökéletes” kerteket keresik. A fenntartható kertek nem ilyenek, de ettől még lehetnek szépek, és főleg nagyon élhetők. A verseny célja egyrészt bemutatni, hogy különböző tájegységeken, különböző adottságokkal és körülmények között hogyan tud valaki minél fenntarthatóbb kertet csinálni, másrészt az, hogy minél több embert elindítsunk ezen az úton.

A Fenntartható kertek verseny Magyarországon 2023 díjkiosztóját tegnap Kaposfüreden, a Művelődési házban rendezték meg.

Civilként szervezni versenyt azt gondolhatnánk, sok buktatóval jár. De ez egy csodálatos történet, ahol 40 kert, 40 ember, 40 történet indult útjára egy nemes versengésre, akik egymást is bátorították és támogatták, ahol kis- és középvállalkozások, magánemberek ajánlottak fel kisebb és nagyobb ajándékokat a versenyen indulók díjazására

-nyilatkozta Androsovits Petronella.

A rövid köszöntő után Dr. Hajnal Klára tartott előadást a fenntarthatóságról, majd  Székely Gyöngyvér, a Biokiskert tulajdonosának előadását hallhatták a rendezvény részvevői.
Ezt követően került sor az eredményhirdetésre és  díjkiosztóra. A rengeteg felajánlásból minden résztvevőnek jutott ajándék.

Díjazottak

4000 nm feletti kertek

1. Gőcze Lívia

2. Szérűskerti arborétum

3. Kert a város szélén és Tavirózsa Tanya

Tavirózsa Tanya

500-4000 nm közötti kertek

1. Nagy Éva

2. Perenkert és Csipetnyi Szanazug

3. Fehérné Erzsébet és Szádoczky Ildikó

500 nm alatt

1. Borsi Vera

2. Porpáczy Ágnes

3. Sólyom Gábor

Borsi Vera

Közönségdíj

Finta-Menyhárt Anna Tündérkertje

Menyhárt Anna

A kerteket elbírálta Dr. Hajnal Klára, Kántor Attila és Kiss Zoltánné. További fotók a Fenntartható kertek Magyarországon oldalon láthatók. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik