Kertünk-Portánk

Csábító szépségeket rejt a a nyugdíjas tanárnő gyönyörű kertje

Maklári Sándorné
Maklári Sándorné
Olgi néni és a családja környezettudatosan él, mindent megtesznek annak az érdekében, hogy védjék a természetet, a környezetüket és a Földet, hogy a jövő élhető legyen az utókor számára is.

Maklári Sándorné Olgi néni 78 éves. Anarcson született, de 56 éve Aranyosapátiban él. Nyugdíjas éveit aktívan tölti. Kertje páratlanul szép, amiben napról-napra örömmel tölti az idejét. De a kerti feladatok mellett jut ideje főzős és kerti blogot vezetni, fotózni, kézimunkázni. Két évig egy különleges feladaton is dolgozott, lehetetlent nem ismerve kutatta fel az adatokat, hogy el tudja készíteni a családfáját. 249 családtagja adatait nyomozta ki és rögzítette. Pedagógusként 33 éven át matematikát és technikát tanított.

Az én időmben még a tantervekben, falusi viszonylatban tavasszal és ősszel a technika tantárgy keretén belül gyakorlókerti munkát végeztek a tanulók. Mi neveltük fóliában a palántákat, gondoztuk a kertet, még nyáron is jöttek a gyerekek, hogy rendbe tartsuk. Elláttuk a napközi konyháját zöldségekkel, de még eladásra is jutott. Télen munkadarabok készültek. Fa, fém, sőt olyan szerelő dobozunk volt, hogy a busz leszállás jelzőt is tudtuk modellezni egy lapos elemmel. A lányok háztartási ismeretek keretein belül horgolni, kötni, varrógépen varrni, főzni tanultak. Sok évig tanítottam ilyen formában ezt a tantárgyat. Mai napig kapom a jelzést a volt tanítványoktól, mennyire szerették

– mesélte a múltra visszatekintve, amikor a tanítványok minden fontos tudnivalót megkaptak ahhoz, hogy helyt tudjanak állni az életben.

Maklári Sándorné

Olgi néni birodalma minden évszakban gyönyörű. Tavasztól őszig gondos kezeivel ápolja a kertet és annak minden lakóját, hogy minden nap friss, egészséges gyümölcsök és zöldségek kerüljenek ő és a családja asztalára.

Kertem 600 négyszögöl, de már csak egy részét művelem konyhakertként. Gyümölcsfáim is vannak: szilva, cseresznye, őszi és sárgabarack, körte, alma, birskörte, meggy. Cserjék közül helyet kapott a josta, a köszméte a piros is, fekete berkenye, piros, fehér és fekete ribizli, eperfa, málnák, szeder, mini kiwi, füge, mogyoró. Szeretem a különleges növényeket, ilyen a luffatök is. Ide sorolhatom az egérdinnyét és a lugaspaprikát is, ritkább nevén korillát. Kétfajta lopótök is van a kertemben. A piros spenótfám magjaiból már több helyre küldtem az országba ismerősöknek. Alapvető zöldség-növényekből csak keveset termelek, inkább napi használatra, tárolásra már nem. Mangold, fodros kel, cékla, sárgarépa, petrezselyem, paszternák, káposztafélék, rukkola, kapor, metélő fokhagyma, medvehagyma, babok mind megtalálhatóak a kertemben

– kalauzolt végig gondozott kertje különleges növényei között.

Galéria

Számára az a legnagyobb boldogság, amikor a családja birtokba veszi a kertet, és a finomabbnál finomabb terméseket kezdik gyűjtögetni. Minden növény, – ami kertjében helyett kapott – közel áll a szívéhez, amiket szeretettel gondoz, fáradságot nem ismerve.

Különleges paradicsomjaimra is nagyon büszke vagyok. Ilyen a narancssárga, a fekete, az ananász, a paprika alakú, egy lila befőzésre, egy üreges Erdélyből aszalásra, és egy nagyon jó ízű koktélparadicsom, a datolyaparadicsom

– mutatta be a nem mindennapi terméseket a Sokszínű vidék megkeresésére.

Galéria

50 esztendő nagyon hosszú idő, Olgi néni azonban azóta is saját maga szedi a paprika alakú paradicsomok magjait. Gyűjti, szárítja, ülteti és palántázza, hónapokon át gondozza, hogy nyáron a nap melege érlelni tudja a számára legfinomabb paradicsomot.

Magam szedem a magokat, tejes dobozokban, ablakpárkányon nevelem elő őket. Ezután földlabdával tudom kiültetni, nem sérül a gyökér, szépen beáll a palánta. Nevelek uborkát is, van egy háromszor 7 méteres állványom, melyet jéghálóval fedtem le. Ez alatt sok minden elfér, megterem. Szövött takaró fóliában nő a paprika és a földi-eper

– avatott be a kert minden titkába.

A háziasszony kertjében egy terebélyesre nőtt, különleges bokor is éli a megbecsült életét. Az agaikon, a levelek sokasága között zöld, szilva nagyságú termések lapulnak.

Több éve megvan egy bokor, állványra fut. Volt egy párja is, de kipusztult, ezek eszerint pár nélkül is terem, nem kell külön porzós és termős egyed. Tövét télre kevés lombbal takarom. Nagyon finom íze van, ha a dér megcsípi ízesebb. Kis szilva nagyságú szemeit eszegetjük, íze kivihez hasonló. Már többször húztam, bújtattam le ágat róla, egyszer sem sikerült a gyökereztetése. Létezik piros színű mini kivi is, magról vetettem, 2 db nőtt, egyiket elajándékoztam, az enyémet meg elvitte a fűkasza. Mellé ültettem egy rendes kivit-porzós és termős- még nem teremnek, már 4 évesek, eddig takarás ellenére, minden tavasszal elfagytak, csak az idén nem

– számolt be a nem mindennapi gyümölcsről, amiből tavaly lekvárt és befőttet is készített.

Kertjét gazdagítja egy egészen különleges növény, aminek a neve luffatök. Nem csak a neve nem mindennapi, hanem a termése is, valamint annak a sokoldalú és környezetbarát felhasználása.

Több évvel ezelőtt találtam rá, talán 10 éve is van. Aztán feledésbe merült, mert nagy a futása, sok helyet foglal. Abból az időből még van termésem, amit mosogatáskor használok, pl. ha kenyeret sütök saját kovásszal, élesztő nélkül. A tésztás edényt elmosom vele, mielőtt a mosogatógépbe kerül. Érdekessége, hogy nem ragad közé a tészta. A teflon bevonatos edényekhez is kiváló, nem sérti fel.

A szépségipar is használja, kapható fürdőszivacsként és kiváló bőrradír. Bécs egyik szállodájának a fürdőszobáiban csak ilyen szivacsokat használnak. Segít eltávolítani az elhalt bőrszövetet, serkenti a vérkeringést, kitűnő eszköz a testmasszázshoz.  Gyógyhatása is ismert. A termésből, a szárból és a levélből kinyert folyadék növeli az szervezet antitest-aktivitását. A levél ilyen frakciója tumor ellenes hatást mutatott csecsemőmirigy sejtekben. A virágkötészet is használja és dísztárgyakat is készítenek belőle

– osztotta meg, hogy a luffatök milyen sokoldalúan felhasználható, majd tovább mesélte róla.

Galéria

Idén újra szereztem magot, előneveltem cserépben, a téli fagyok után került a végleges helyére. Igaz macerás az érett termés kiáztatása, a magoktól való megszabadítása, de megéri. Állványra fut, a virága is szép, dekoratív. Nincs különösebb igénye, bár a vizet és a tápoldatozást meghálálja. Egy környezetkímélő folyadékot kapott többször, melynek talajt javító hatása is van. A szódabikarbónás víz és a csalánlé is sok mindenben segít. Rovar- és gombaölő szerként is szolgálnak, amellett, hogy kiváló tápanyagforrások is.

Olgi néni és a családja környezettudatosan él, mindent megtesznek annak az érdekében, hogy védjék a természetet, a környezetüket és a Földet. Mert azt vallja, hogy a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön, amire nagyon vigyázni kell.

Hosszú évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot, komposztál, és a kertjét nem permetezi vegyszerrel. Mindent megtesz annak az érdekében, hogy a jövő élhető legyen az utókor számára is.

Olgi néni további fotói és kerti beszámolói blogjában tekinthetők meg.

Galéria
Kapcsolódó
Eredményt hirdettek a "Fenntartható kertek Magyarországon" versenyén
40 kert, 40 ember, 40 történet indult útjára az első nemes versengésen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik