Kertünk-Portánk

Gyorsan növő fák az árnyékos kertért

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A nyári hőségben fogjuk fel igazán, hogy menyire fontos az, hogy legyenek a kertünkben fák is. Ha nincs, ami árnyékot adna, akkor gyakorlatilag használhatatlan lesz a melegben. Persze, a többi növényünk miatt is fontos az árnyék, de amikor a saját bőrünkön érezzük, akkor talán még jobban értékeljük.

Ha viszonylag hamar szeretnénk ezt a problémát orvosolni – és ki nem akarná szinte rögtön?! -, akkor válasszunk gyorsan növő fákat.

Fagytűrő császárfa

A fagytűrő császárfa az egyik leggyorsabban növő fa, három év alatt akár húsz méterre is nőhet. Hatalmas levelei adják az árnyékot. A (hazánkban) szélsőséges hideget és meleget is jól tűri. Nagy előnye, hogy sokkal több CO2-ot elnyel, mint más fák.

Sárga lombú akác

Ez a fafajta legfeljebb 6-8 méteresre nő meg, addig viszont gyorsan cseperedik. A városi levegőt is jól bírja, talaj szempontjából sem különösebben igényes. Sárgás árnyalatú lombja miatt különleges színfoltja lehet kertünknek.

Szívlevelű szivarfa

Szív alakú levelei és fehér, pirosan pettyezett virágai igazán különlegessé teszik a szívlevelű szivarfát. Szétterülő lombkoronája nagy árnyékot ad. 10-15 méterre megnőhet, évente 30-50 cm-t növekszik. A napos vagy félárnyékos, szélvédett, helyet szereti, nedves, agyagos talajjal. A növény minden része enyhén mérgező!

Japán díszcseresznye

A japán díszcseresznye évente 40-70 centimétert nő, így éri el a 7-10 méteres maximális magasságát. Rózsaszín virágai és a tavasszal bronzos, nyáron fényes zöld, ősszel pedig sárga levelei igen mutatósak. Napos helyre kerüljön, laza, enyhén mésztartalmú talajba. Sok vizet igényel, főként fiatalon.

Japánciprus

A japánciprus évente akár 80 centiméterrel is magasodhat, elérheti a 20 métert is. Koronája gömb alakú, idősebb korában szétterülő. Örökzöld, kemény tűlevelekkel. Napos, vagy árnyékosabb, védett helyre kerüljön, mészben szegény, nem túl tápanyagdús földbe. A fiatalabb fák fagyérzékenyek.

Kínai mamutfenyő

A kínai mamutfenyő hatalmasra nő, akár a 35 métert is elérheti. Puha, világoszöld tűlevelei ősszel bronzosra változnak, majd lehullanak.

Ezeknek a fáknak az ültetésénél (is) gondolkodjuk előre, hamar nőnek, így később zavaróak lehetnek villanyvezetékek, tetők szempontjából. Figyeljünk oda, hogy nem árnyékolják-e be majd a napfényt igénylő egyéb növényeinket. Vastagabb gyökérrendszerük károsíthatják a közelben levő járdákat, épületeket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik