Kertünk-Portánk

Közel 2 kilós laskagomba nőtt egy zempléni pincében

Boda Henrietta
Boda Henrietta
A fiatalasszonynak az erdőjárás a tökéletes kikapcsolódást adja, a gombákra való rátalálás hatalmas boldogsággal tölti el, az elkészítésük pedig maga a kiteljesedés.

Boda Henrietta Zemplénben él a családjával, és tanítóként dolgozik. Amikor szabadideje engedi és feltöltődésre vágyik egy-egy nehéz nap után kisétál a közeli erdőkbe, mezőkre. A természetben tett kirándulások megnyugtatják, kikapcsolódást adnak a számára. A táj varázslatos szépsége és sokszínűsége minden évszakban magával ragadja, és újabbnál-újabb élményekkel kedveskedik neki. Minden egyes erdei sétája alkalmával egyre szorosabb kapcsolatba került a gombákkal, amik teljesen rabul ejtették, és boldog pillanatokat adtak neki, amikor egy-egy új fajt tudott felfedezni, ezt az örömet pedig a gyermekeinek is szerette volna átadni.

2020. őszén kezdtem gyakran a természetet járni. Ezek a túrák testi és lelki felüdülést jelentettek, hiszen a covid időszak alatt nem tudtunk közösségbe menni. A gombákra való rátalálás örömét szerettem volna átadni saját gyermekeim részére. A közösségi oldalon Gombahatározó, Gombászok csoport tagja lettem, napi szinten olvasgattam, néztem a feltett fotókat, kérdéseket, válaszokat. Egyre több ismeretre tettem szert az ott látottak alapján

– mesélte el a Sokszínű vidék megkeresésére, hogyan alakult ki szoros kapcsolata a gombákkal.

Boda Henrietta

Henrietta egyre többet szeretett volna megtudni a gombák világáról, alaposabban meg akarta ismerni őket, hogy az erdőben tett sétái alatt is fel tudja ismerni, be tudja azonosítani, hogy épp melyik fajjal hozta össze a találkozást a természet.

Karácsonyra Erdők-mezők gombái könyvet kaptam azt lapozgattam. Kezdetben egy segítő kollégám erősített abban, hogy ehető gombákat találtam, így meg is kóstoltam a szedett gombákat. Mindegyiknek más az ízvilága. Mára az alábbi gombákat szedem és fogyasztom is: kucsmagomba, szegfűgomba, csiperke, rókagomba, vargánya, rizike, szürke pereszke, gyűrűs tuskógomba, őzláb, lilatönkű pereszke, téli fülőke, laskagomba, júdás füle gomba

– részletezte melyek azok a gombák, amiket a leggyakrabban szed a kosarába.

Az alábbi galériában Henrietta gombákkal teli kosarait lehet megtekinteni.

Galéria

Henrietta és a gombák közötti kapcsolat egészen különleges. Az erdőjárás a tökéletes kikapcsolódást adja, a kis kalaposakra való rátalálás hatalmas boldogsággal tölti meg, az elkészítésük – hiszen finomabbnál-finomabb ételeket főz belőlünk -, pedig maga a kiteljesedés.

Gombalevest, sült húst gombával, gombás rizottót, rántott gombát, tejfölös gombát szoktam készíteni. 2023 őszén már a lucfenyvesi és ízletes rizike, lilatönkű pereszke, szürke pereszke, gyűrűs tuskógomba savanyításával is gazdagodott konyhai eszköztáram

– számolt be arról, hogy milyen sokféleképpen használja fel a természet adta kincseket.

A fiatalasszonynak tavaly ősszel egy különleges ötlete támadt, miszerint a saját pincéjében szeretett volna gombát termeszteni, méghozzá laskagombát.

Csemege kukoricaszárat és kukoricacsutkát 2 centiméteres darabokra vágtam, tiszta fűrészporral, mészhidráttal összekeverve, 65-70 fokos főzővízben necczsákban 20 percig áztattam. Ezt követően 12 órán át dunsztoltam, majd összekevertem a rendelt gombacsírával. Áttetsző nejlonzsákba raktam a készre kevert termő anyagot, kb. 8 lyukat fúrtam, amin kijönnek majd a gombák. A várakozási idő jó 6 hét volt, ezalatt a gombacsíra átszövi a zsákot – kifehéredik -, és elkezdenek fejlődni a gombák

– részletezte a gombatermesztés első lépéseit, amik nagy izgalmakat adtak a számára.

A család pincéjében a téli időszakban fűtés van, a levegő hőmérséklete 15 fok. A fejlődés során körülbelül napi ötször kaptak mesterséges fényt a zsákok, mialatt Henrietta szemmel követett minden változást, amiket időről-időre meg is örökített. A hőmérséklet mellett fontos a párás környezet, ami jótékony hatással van a gombák fejlődésére, ezt pedig azzal érte el, hogy gyakran spriccelte a zsákokat vízzel. Miután a gombák megjelentek, a nedves környezetet és a vízigényüket továbbra is fenntartotta, naponta ötször spriccelte őket.

Teltek a hetek, napi szinten figyeltem őket, mire kis fehér foltok jelentek meg a zsákokban. Ekkor már kezdtem örülni, hogy lesz valami. Volt, hogy ott jelentek meg fehér kis fehér foltok, ahol nem volt lyuk, megvágtam a zsákot, de ez nem tett jót, mert leszáradtak. Rá kellett jönnöm, hogy ha a gomba ki akar jönni, utat tör magának. Karácsonyra már laskagombát szedtem az egyik zsákról, melynek súlya 60 dkg volt. A kezdetektől 10 hét elteltével egy nagy méretű gomba csokor is kifejlődött, melynek súlya 1,75 kg lett. Ezt a gombát elajándékoztam egy kedves ismerősömnek

– osztotta meg sikerélményeit.

Boda Henrietta

Henrietta a saját pincéjében szüretelt gombából a korhelylevest gazdagította és tejszínes gombát is készített belőle. Elmondása szerint a laskagomba abban különbözik a többi gombától, hogy főzés után is megmarad az állaga, nem esik annyira össze, nagyon finom íze van.

Boda Henrietta

Jelenleg a harmadik hullám termését várja a fiatalasszony, és már a jövőt is tervezi.

A jelenlegi időjárás túl hideg, a beígért mennyiség alulmarad, így tavasszal jobb hőmérsékleti körülmények között újra belevágok a termesztésbe. Március, április környékén már a nyári konyhában is megfelelő lesz a hőmérséklet és természetes fényt is folyamatosan fognak kapni a zsákok

– osztotta meg az előtte álló időszak terveit, amiket már izgatottan vár több okból is. Egyrészt a saját termesztésű gombák szüretelését, másrészt pedig a tavaszi gombaszezon kezdetét, amikor, ha az időjárás is a gombáknak kedvezően alakul, újra a természetben gyűjtheti kedvenceit.

Az alábbi galériában a pincében termett laskagombák növekedésének a szakaszait lehet megtekinteni.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Boda Henrietta készítette.

Kapcsolódó
Elleptek a téli fülőkék egy komáromi kertet
A téli fülőkének nem csak az erdők rengetegében élnek kisebb-nagyobb csoportjai, hanem kertekben is előszeretettel megtelepszenek az arra alkalmas helyeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik