Otthon készült

Jótékony hatásúak az egészségre a gombák

pixabay
pixabay
A kutatók folyamatosan fedezik fel, hogy a gombák hogyan védik ki a krónikus betegségeket és hogyan javítják a mindennapi egészséget.

A gombák sokszínűsége a felhasználásukban is megmutatkozik. Szinte bármit készíthetsz belőle: leves, ragut, pörköltet, szendvicskrémet, szószt, sőt még fasírtot is. Szárítva gombaporként ízesítőnek, fűszerként is használhatod. A gomba pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De az egészségügyi előnyök nem állnak meg itt. A kutatók folyamatosan fedezik fel, hogy a gombák hogyan védik ki a krónikus betegségeket és hogyan javítják a mindennapi egészséget, írta honlapján az Agrároldal.

pixabay

Csökkenti a rák kockázatát

Egy 1966 és 2020 között végzett 17 rákkutatás áttekintése azt mutatja, hogy napi mindössze 18 gramm gomba (ami körülbelül 1/8 csészényi vagy két közepes gombának felel meg) elfogyasztása akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A kutatók megállapították, hogy bármelyik gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.

Alacsonyabb nátriumbevitel a gomba segítségével

A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A nátrium hatására a szervezet felesleges folyadékot tart vissza, ami növelheti a vérnyomást. A gombák ízletes ízt biztosítanak az ételeknek, ennek köszönhetően csökkenthető a hozzáadott só szükségessége, így alacsonyan tartva a vérnyomást.

Az alacsonyabb koleszterinszint elősegítése

A gomba kiválóan helyettesítheti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. Kutatások szerint különösen a shiitake gomba segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, megakadályozzák a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét.

pixabay

Serkenti a a bélrendszer működését

A bélrendszeredben található mikrobiom olyan organizmusoknak és baktériumoknak ad otthont, amelyek nagy szerepet játszanak az egészségedben és a hangulatodban. A bélrendszered egészségének megőrzésének egyik módja, ha prebiotikumok, például gombák használatával serkented az egészséges baktériumok növekedését abban a térben. A kutatások azt mutatják, hogy a gombák poliszacharidjai, a leggazdagabb szénhidrátjuk, serkentik az egészséges baktériumok növekedését.

Erősítik az immunrendszert

A gombában olyan antioxidánsok találhatóak, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert. Emellett természetes antibiotikumokat is tartalmaz, amelyek gátolják a mikrobák szaporodását, illetve segítenek megakadályozni a gombás fertőzések kialakulását.

Segíthetnek a vérszegénységen

A vérszegény emberek szervezetében kevés a vas, amitől sápadtak, gyengék, fáradékonyak lehetnek. A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából.

pixabay

Segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget

Nincs benne zsír, koleszterin, kevés benne a szénhidrát, viszont sok a fehérje, valamint a víz és a rost, ezért ideális energiaszegény táplálék cukorbetegek számára is. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással mind a májra, mind a hasnyálmirigyre.

Kapcsolódó
Ha fogyni akar, egyen sok gombát!
Rostban gazdag élelmiszer, magas fehérje, alacsony zsír- és kalóriatartalommal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik