Pexels
Otthon készült

3 egyszerű és gyors gombás recept

Szezon van, gombaimádók figyelmébe!

A gomba igen sokoldalú alapanyag, amit számtalan módon elkészíthetünk. Lehet belőle leves, hús kiegészítője vagy akár helyettesítője, tölthetjük, ránthatjuk, apríthatjuk. Egészséges, gyorsan elkészül és még vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.

Kapcsolódó
Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben
A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.

Három egyszerű gombás receptet mutatunk be, amelyek minden gombaimádó kedvencei lehetnek.

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • bors
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

Pexels

Elkészítés:

Megtisztítjuk a gombákat (nem kell a gombát hámozni, elég, ha lemossuk). Kb. 10-15 egyforma fejet félreteszünk, a többit felszeleteljük.

A vöröshagymát felaprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, és kicsit megpirítjuk, majd felengedjük 1 liter vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig főzzük.

Közben a félretett gombafejeket felszeleteljük, és a vajon barnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A gombalevest botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk, majd belekeverjük a pirított gombákat.

Tejszínes gombás tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg gomba
  • 250 ml tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint pici vaj
  • szükség szerint pici olívaolaj
  • spagetti tészta

Pexels

Elkészítés:

A tésztát sós vízben felrakjuk főni.

A gombát vékony szeletekre vágjuk, majd szárazon megpirítjuk pici sóval és borssal. Addig apróra vágjuk a fokhagymát.

Amikor megpirult, locsolunk rá kis olajat és vajat teszünk hozzá, a fokhagymát is és keverjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, hagyjuk 1-2 percig, utána levesszük a tűzhelyről.

A tésztát lecsöpögtetjük, majd összekeverjük vele.

Majd a petrezselymet is hozzáadjuk és elkeverjük vele.

Gombás pizza

Hozzávalók:

  • 43 dkg liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 190 ml meleg víz
  • 1,25 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 1 kis vöröshagyma
  • oregánó
  • bazsalikom
  • mozzarella sajt

pizzaszószhoz (ez körülbelül 4 pizzára elegendő):

  • 400 g konzerv hámozott paradicsom a levével együtt
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd áttört fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csipet oregánó
  • 1 csipet rozmaring
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor

Pexels

Elkészítés:

Szósz:

A szósz hozzávalóit egy lábosba tesszük, addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (kb. 10 perc).

Ezután botmixerrel pürésítjük.

Pizza:

A meleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és 2 evőkanál lisztet. 10-15 perc alatt hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd mehet bele a felfutott élesztő és az olívaolaj is. Gyúrjuk, dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve kb. egy órát kelni hagyjuk meleg helyen.

Ha nagyjából duplájára kelt, vékonyra nyújtjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük.

Pizzaszósszal megkenjük a tésztát.

Erre fektetjük a vékonyra szeletelt gombát és vöröshagymát, megszórjuk ízlés szerint oregánóval és bazsalikommal (ha van friss, akkor persze az a legjobb).

Rádobáljuk a mozzarellaszeleteket és mehet a 180 fokos sütőbe, amíg aranyszínű lesz a tészta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.