Virágzó vidékünk

Dübörög az őszi szezon, mázsaszám terem a gomba a hazai erdőkben

A legkeresettebb és legnépszerűbb természetesen a vargánya.

Szeptember első napjaitól új lendületet vett a gombaszezon. Az ország erdővel borított részein megjelentek a gombák, a csapadék utáni fülledt időben ontják magukból a termést az erdők.

Kapcsolódó
Nyolcas ikrek a gombák között is ritkaságnak számítanak
Vargányából viszont kimondottan jól mutatnak.

A Facebook gombákkal foglalkozó csoportjaiban – így a Csodálatos gombabirodalom, Magyar vargányászcsoport, Magyar gombabarátok – nem ritkák a néhány óra alatt szedett tetemes mennyiségről szóló beszámolók,  de a szerényebb “eredményeknek” is örülnek az erdőjárók.

Annyi bizonyos, hogy összességében mázsaszám szedik országos viszonylatban a természet ajándékát, elsősorban Veszprém, Somogy, Zala, Nógrád és Vas megyében.

A nagy szedett mennyiségről közzétett bejegyzéseket számos esetben “figyelmeztető” hozzászólások követik, miszerint a magán- és állami tulajdonban lévő erdőterületeken naponta maximálisan 2 kilogramm szedhető személyenként.

Büntetésekről, ellenőrzésekről nem szólnak információk, viszont a fotók azt mutatják, sokan bizony jóval többet gyűjtöttek a hivatalosan szedhetőnél.

Az őszi gombák növekedése a következő napokban is várható. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, a vargánya mellett őzlábat, pereszkeféléket, tinórukat, csoportos és gyűrűs tuskógombát, valamint rizikét is gyűjthetnek az erdőjárók – a gombaszakértők szerint egészen a talajmenti fagyok beköszöntéig.

Ízelítőül a közösségi portálon közzétett fotókból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót

Vas megye

Veszprém megye

Somogy megye

Nógrád megye

Győr-Moson-Sopron megye

Zala megye

Heves megye

Kapcsolódó
Hatalmas vargányát találtak a Mecsekben
Ebből egy 4 tagú család is megebédelhet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik