Életmód

Ha fogyni akar, egyen sok gombát!

pixabay
pixabay
Több tanulmány is ír arról, hogy a gomba jót tesz a szívnek, az immunrendszernek, és segíthet a neurodegeneratív állapotok kezelésében is, így beépítése az étrendünkbe egészségesebbé teszi étkezésünket anélkül, hogy túlzott kalóriabevitelhez vezetne.

Amikor szeretnénk egészségesen és kicsit kalóriaszegényebben étkezni, hogy némi súlyfeleslegtől is megszabaduljunk, leginkább az olyan zöldségfélékre gondolunk, melyekből a fitneszsaláták készülnek. Nem sokan gondolnának arra, hogy a gomba is egy fogyókúrás étel, és jó kiegészítője lehet a diétánknak.

A rágcsálni valóktól a komplex fogásokig többféleképpen is fogyaszthatja a gombát. A gomba kiváló fehérje-, antioxidáns- és egyéb tápanyagforrás.

A Magyar Mezőgazdaság összeszedte cikkében, hogy milyen lehetőségeket rejt az egészséges étkezésben a gomba, ami rostban gazdag élelmiszer és nemcsak a súlycsökkentésben segít, hanem hosszabb ideig jóllakottság érzést kelt, miközben alacsony a kalória- és a zsírtartalma.

A gomba elősegíti a bélrendszer egészségét, mert probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, a jó bélrendszer pedig jó emésztést és hatékony fogyókúrát jelent.

Vérnyomás csökkentő hatása is van, amihez a gazdag ásványi anyag tartalma járul hozzá, így a csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Legfőképp pedig kiváló D-vitamin forrás, ami szintén elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. Ez a vitamin a hőkezelés hatására is megmarad a gombában.

Az pedig csak ráadás, hogy a gombából rengeteg finom fogás készülhet, a leves, ragu, pörkölt, sült, rántott, köret, saláta, és bármilyen zöldséges, húsos, vagy tészta étel összetevője is lehet.

Kapcsolódó
3 egyszerű és gyors gombás recept
Szezon van, gombaimádók figyelmébe!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik