Életmód

Rejtett gyöngyszemként népszerűsítik az európai gombaféléket

facebook/European Mushrooms
facebook/European Mushrooms
Kilenc uniós országban kezdődött kampány a gomba sokrétű felhasználására.

Az európai gombafélék, a helyi és fenntartható termesztésnek köszönhetően, értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyekből változatos és ízletes fogásokat készíthetünk. A GEPC Promo (European Mushroom Growers Promo Group – Európai Gombatermesztők Szövetsége) elindította az Európai Unió által társfinanszírozott „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem” promóciós kampányt, amelynek célja az európai gombafélék előnyeinek népszerűsítése, különösen a milleniálok körében.

A kampány nagykövete, Havas Dóra, tudatos hedonista, gasztroblogger, aki a kitűnő, főleg helyi alapanyagok, az egészséges ételek, a gyors, hétköznapi megoldások egyik legismertebb képviselője.

A kampány kilenc európai piacon célozza meg a 26 – 41 év közöttieket: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban.

A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gombafélék számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban. Megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, rendkívül fenntartható, az európai gomba egy valódi gyöngyszem.

Gombafogyasztás Magyarországon

Hazánkban az egy főre eső gombafogyasztás körülbelül 1,3-1,5 kg/fő/év, a két legjelentősebb termesztett gombaféle a csiperke– és a laskagomba. A termesztett gombafélék egyik legnagyobb előnye, hogy az év minden napján elérhetők frissen így egész évben rendelkezésre áll az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, értékes fehérjéket és esszenciális aminosavakat tartalmazó, alacsony zsír- és kalóriatartalmú szuperélelmiszer, amely tényleg egy rejtett gyöngyszem. Rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag, amelynek fogyasztását most a hároméves európai uniós kampány is segíti.

A gomba kiváló fehérjeforrás, ezen belül a fehér és a barna csiperkegomba és a laskagomba tartalmazza a legtöbb fehérjét. A gombák teljesértékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák a testünk működéséhez szükséges, nélkülözhetetlen aminosavakat. Mivel a gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjékéhez, így a vegetáriánusok és vegánok számára is remek húspótló és kiváló forrása a szervezet számára szükséges fehérjemennyiség biztosítására.

„Európai gomba, a rejtett gyöngyszem” kampány Magyarországon

Magyarországon influenszer-kampány indult a közösségi média felületeken a gombafogyasztás népszerűsítése érdekében. Receptvideók, fotók, leírások mutatják be a termesztett gombák változatos világát, hívják fel a figyelmet a gomba kedvező élettani hatásaira, sokrétű felhasználására.

A kampány célcsoportja a fiatal felnőttek, a milleniál generáció tagjai, akik fogékonyak az egészséges, fenntartható élelmiszerekre. A gomba kiválóan beilleszthető a XXI. század modern élelmiszertrendjeibe, hiszen a termelése környezetbarát, lokálisan elérhető és természetesen egészséges élelmiszer. Ezekkel a tulajdonságokkal a célcsoportot várhatóan sikeresen lehet további fogyasztásra ösztönözni.

Kapcsolódó
Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban
Az összeget jótékony célra fordítják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik