Kertünk-Portánk

Külföldön is keresik a minőségi magyar gombát

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 11. 05. 11:30

Az exportigény miatt akár a duplájára is lehetne növelni a termesztést.
Korábban a témában:

Külföldön is nagy a kereslet a minőségi magyar gomba iránt, a jelenlegi termés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy.

A NAK szerint a magyar termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a duplájára is lehetne növelni. Ennek elősegítésére a Vidékfejlesztési Programban már indultak fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, viszont komoly beruházást igényel.

A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Kecskemét, 2009. október 7.
Zsákos laskagomba a Pilze Nagy Kft. termesztõtelepén, Kecskeméten. A cég 1997 óta termeszt laskagombát, melyhez 2003 óta a termesztõ zsákokat is saját üzemükben állítják elõ. A megye legnagyobb laskagomba integrátora és exportõreként fõleg nyugat-európai országokba szállítanak, de jelen vannak a romániai piacokon is. A Pilze-Nagy Kft. szállítja külföldre az ország laskagomba exportjának a felét. A céget az üzemméret és az éves forgalom alapján Európa legnagyobb laskagomba üzemei között tartják számon.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat – közölte a NAK. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közelmúltban megjelent agrárpiaci jelentése szerint tavaly 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabban, kilogrammonként 485 forintos, a laskagombát pedig 1 százalékkal magasabban, kilogrammonként 630 forintos áron kínálták – írta az MTI.

Lalbenque, 2017. december 26.
Félbevágott szarvasgombát mutat egy férfi a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára itt kilónként 450 és 650 euro (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)
Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára
Lehet, hogy a hosszú, hat hónapig tartó nyár nem a kedvence a gombának.

Kiemelt kép: Pixabay

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.