Pixabay
Életmód

4 jó ok arra, hogy még több gombát fogyasszunk

Van, aki imádja a gombát és van, akit a hideg is kiráz tőle. Utóbbiakat valószínűleg nem fogjuk meggyőzni ezzel a cikkel, de talán még egy próbát érdemes tenni vele – korábban még nem próbált módon elkészítve. Aki pedig szereti, annak egy kis emlékeztető, hogy miért is kerüljön még többször az asztalra.

A Magyar Mezőgazdaság gyűjtötte össze, hogy miért érdemes gombát fogyasztani, azon kívül, hogy nagyon finom!

Kiváló D-vitaminforrás

A D-vitamin segíthet a csontritkulás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. D-vitaminhoz egyébként a napfényből is juthatunk.

Kapcsolódó
Mitől lesznek finomabbak a gombás ételek?
Néhány apró trükk és gombás ételeink mindig finomak lesznek.

Immunerősítő

D-glükán-, béta-glikozid-, magnézium- és cinktartalmuk miatt kiváló immunerősítő hatásuk van a gombáknak.

Jóllakottság érzetet kelt

A gombák fogyasztása után a magas rosttartalmuknak köszönhetően hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

Rendkívül változatosan elkészíthetjük, lehet akár húshelyettesítő, leves, köret része vagy sós desszert alapanyaga is.

Fenntartható

Nő, mint a gomba – mondjuk. Nagyjából egy hónap alatt már szedhetjük is a gombát saját termesztésnél. Mindeközben kevesebb ásványi anyagot, vizet és energiát igényel, mint más típusú növények.

Kapcsolódó
30 ember jóllakhatna a Békéscsabán talált gombaóriásból
Közel van a magyar rekordhoz az öt és fél kilós pöfeteg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.