Otthon készült

Ennek a desszertnek az elkészítéséhez 12 kézre van szükség

A boszniai desszert, ami összekapcsolja a közösséget.

Az 53 éves Azemina Ahmedbegovićnak kedves a tél. Nem azért, mert a hó vagy a hideg nagy rajongója, hanem, mert gyerekkorában ebben az időszakban összegyűlt a család és a barátok, hogy elkészülhessen a ćetenija, egy cukorból, lisztből és citromból készült hagyományos boszniai desszert.

A ćetenija hozzávalóiban nincs semmi különleges, ám az elkészítése bonyolult, olvasható a bbc.com oldalán. Nem tudja elkészíteni egy ember, több kézpárra van szükség. A koordinált csapatmunka elengedhetetlen; egy rossz mozdulat és a massza könnyen elszakadhat.

Fotó: preporod.com

A hagyomány szerint régi időkben a baráti közösségek összegyűltek, hogy részt vegyenek a ćetenija elkészítésében. Voltak, akik a masszát húzták, mások hangszeren játszottak, énekeltek vagy táncoltak. Olyan is akadt, aki csak az evésből vette ki a részét. Egy azonban biztos: mindannyian remekül szórakoztak.

Könnyebb volt átvészelni így a telet.

– emlékszik vissza Ahmedbegović.

Sok tél telt azóta el, Ahmedbegović Gračanica városában él családjával, Bosznia északkeleti részén. A legtöbb boszniai háztartásban a közös ćetenija-készítést a TV és az internet váltotta fel. Azok, akik ismerik a régi szokást, messze élnek  Ahmedbegović-tól, új barátai és munkatársai Gračanicában pedig nem tudtak sokat az ćetenija-ról, így Ahmedbegović úgy döntött, hogy megtanítja nekik, hogyan kell csinálni.

A lisztet enyhén barnulásig pirítják. Ezután a cukrot és a citromlevet összemelegítik, és a karamelizált cukrot olajos kézzel gyűrűvé alakítják. Csak annyi citromnak kell lennie, hogy a massza megfelelő legyen, de ne szakadjon el. Míg a cukormáz még rugalmas, a pirított lisztre helyezik, és egy vékonyabb gyűrűvé alakítják, amit húznak és húznak.

A műveletet három-hat ember, többnyire nők végzik, akik egy kerek, alacsony asztal körül ülnek. A helyiségnek hidegnek kell lennie, hogy a massza nyújtható legyen. A folyamat órákat vehet igénybe, így a fáradt csapattagok gyakran cserélődnek. Eközben a többi vendég boszniai kávét iszik és hagyományos boszniai dalokat énekel.

Fotó: merak.ba

A szórakoztató rituálét Ahmedbegović barátai hamar megszerették, ezért elkezdett ćetenija-klubokat szervezni, így tartva életben a hagyományt. Ahmedbegović egyesülete mellett egyre több szervezet működik az ország egész területén, hogy bemutassák ennek az egyszerű, de ízletes boszniai édességnek a szépségét. Az előadók általában a hagyományos ruhákat viselik, és a bemutatók során sevdah-t (hagyományos népzene) játszanak, hogy megőrizzék a boszniai örökség részeként az ćetenija-alkotás ünnepségét.

A  „4T” egy ilyen egyesület.

Mustafa Mustajbegović, az egyesület elnöke büszke arra, hogy megtanulta a cukor húzását, amikor fiatal férfi volt. Eddig 15 „Ćetenijada” versenyt szerveztek, közülük hármat Szarajevóban. A nyertesek azok, akik a legvékonyabbra nyújtják a ćetenija-t. De nem annyira a győzelemről van szó, mint inkább a közösségi élményről.

Elméletileg a ćetenija-t egyetlen személy húzhatja meg, de „az emberek nem azért jöttek erre a világra, hogy önmagukban legyenek” – mondta Mustajbegović.

Ćetenija összekapcsolja az embereket egymással, a barátság, sőt a romantika is a központi eleme

– állapította meg Amna Sofić, a Bosznia Kulturális Közösség Preporod Zenica elnöke.

Fotó: rahatluk.org

Bára  ćetenija szeretett desszert Bosznia-szerte, a világ többi része még nem hallott róla. Ennek oka, hogy a boszniai hatóságok nem tesznek sokat az ország kulturális örökségének előmozdítására.

Néhány egyesület javasolta, hogy a boszniai kormány tegyen lépéseket azért, hogy az édesség az UNESCO világörökség része lehessen. A ćetenija nemzetközi dicsőségének azonban útjában állhat a kormányzati érdeklődés hiánya. De amíg a régi időkre emlékszik valaki, a hagyományt a helyi szövetségek továbbviszik.

És a ćetenija továbbra is összekapcsolja az embereket.

Kiemelt kép: modrica.info

A titkos összetevő, ami ezerszer ízletesebbé teszi a tortát
A csokis desszerteknél kötelezően ajánlott használni.
Olvasói sztorik