Életmód

Rekordárat fizettek egy fehér szarvasgombáért Olaszországban

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP

Rekordárat, 130 ezer eurót (50 millió forintot) fizetett ki vasárnap egy hongkongi licitáló egy fehér szarvasgombáért az olaszországi Grinzane Cavourban megrendezett hagyományos jótékonysági árverésen, írja az MTI.

A piemonti városban 90 éve rendezik meg évente a jótékonysági szarvasgomba-aukciót. A vasárnapi bevétel 482 ezer euró (182 millió forint) volt.

A 130 ezer eurós rekordárat egy hongkongi üzletember fizette ki a bő egykilós példányért, amelyet egy olasz hírportál szerint a közelmúltban talált Mario Aprile szarvasgombász, aki a piemonti Langhe és Roero környékén dolgozik. A bevételt egy gyermekeiket egyedül nevelő anyákról gondoskodó egyesület kapja.
A fehér szarvasgomba kilója 3500 euró (1,3 millió forint), míg a fekete szarvasgombáé 500 euró (189 ezer forint) körül mozog a szakértők szerint.

A fehér szarvasgombát Alba környékén szeptember 21. és január 31. között gyűjtik. Olaszországban körülbelül 200 ezren foglalkoznak a gyűjtéssel, évente mindegy 500 millió eurós forgalmat bonyolítanak.

Kapcsolódó
Méretes szarvasgombát talált egy kutya Somogyban
Az eb most tanulja a szarvasgombakeresést, de úgy tűnik, hogy van hozzá érzéke.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik