Virágzó vidékünk

Méretes szarvasgombát talált egy kutya Somogyban

Az eb most tanulja a szarvasgombakeresést, de úgy tűnik, hogy van hozzá érzéke.

Háromszáztizenhárom grammos szarvasgombát talált Vrancsik Tibor Belső-Somogyban, egy Kaposvár közeli magánerdőben, írja a sonline.hu.

Nem gyakori az ekkora súlyú szarvasgomba, de annyira nem ritka, az elmúlt időszak kedvezett a fejlődésének

– mondta a lap megkeresésére Vrancsik Tibor, aki 2014 óta gombaszakellenőr és 2016 óta szarvasgombász is.

Mint fogalmazott, a gombát Detto nevű, két és fél éves fekete labrador-németjuhász keverék kutyája találta meg. Hozzátette, az eb most tanulja a szarvasgombakeresést, de úgy tűnik, hogy van hozzá érzéke.

A lap cikkében emlékeztet, a szarvasgomba ősi idők óta a csúcsgasztronómia szerves részét képzi, hiszen igazi ritkaságnak számít. Magyarország jelenleg az egyik legnagyobb európai szarvasgomba-gyűjtő ország Franciaország, Spanyolország és Olaszország mellett. Szinte az év teljes időszakában gyűjthető az érett szarvasgomba, hazánkban a leggyakoribb a nyáron termő kátrányszagú szarvasgomba, amelynek valójában nincs kátrányszaga, ősszel a burgundi és a homoki szarvasgomba, télen a fehér vagy más néven piros húsú szarvasgombát lehet megtalálni.

Mint írják, a föld feletti gombák fejlődése rendkívül gyors, azonban a föld alatt spórát képző szarvasgombáknál legalább 2-3 hónap szükséges az érett termőtest kialakulásához. Rejtélyes, legendás élőlény a szarvasgomba, a legtöbb embernek afrodiziákumként jut az eszébe, habár a szarvasgomba vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított. Illata és íze fűszeres, kissé a fokhagymára emlékeztető, de emellett valami különös, nehezen meghatározható zamata van.

Kapcsolódó
Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés
100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik