Kertünk-Portánk

Csillagászati áron is kelendő a gombák királya

MTI/EPA/Sebastien Nogier
MTI/EPA/Sebastien Nogier
A legdrágább a perigord-i francia szarvasgomba, ára nagyságrendileg 1000 és 1200 euró közé tehető kilogrammonként.

Egyedi illatuk és ízük miatt a szarvasgombák évek óta nagyon drágán kelnek el. A ritka kincs felkutatására – amely akár 30 centiméter mélyen a földben terem – általában kutyákat használnak, amelyek kiváló szaglásukkal kiszimatolják a gumókat.

A legdrágább szarvasgombafaj az olaszországi fehér, piemont-i szarvasgomba, a Tuber magnatum, amelynek az első osztályú kategóriába sorolt nagykereskedelmi ára 1000–3000 euró között mozog kilogrammonként. Volt azonban már arra is példa, hogy egy árverésen egy darabot 100 ezer euróért adtak el.

MTI/EPA/Sebastien Nogier

Az olaszországi szarvasgomba-vadászat hagyományát az UNESCO 2021-ben felvette a szellemi kulturális örökségek listájára.

A piemont-i gombához képest a perigord-i francia szarvasgomba, a Tuber melanosporum ára nagyságrendileg 1000 és 1200 euró közé tehető, a Magyarországon termő nyári szarvasgomba (Tuber aestivum), valamint ennek az őszi változata, a burgundi szarvasgomba 50 és 200 euró között mozog kilogrammonként.

MTI/EPA/Sebastien Nogier

Felvételeinken francia szarvasgombák (Tuber melanosporum) a franciaországi Grasse szarvasgomba piacán 2024. január 6-án. Ez a szarvasgombafajta az egyik legdrágább ehető gomba, a piacon kilonként 1000-1200 euró közötti áron árusítják.

Kapcsolódó
Közel kétkilós szarvasgombát talált egy kutya
Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak hatalmas fekete szarvasgombát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik