Életmód

Rabul ejt a csuhéból formázottt régi falusi világ

Az ember pillanatok alatt beleéli magát a megformált jelenetbe, élethelyzetbe.

Takács Istvánné Ambrus Éva népi iparművész 1989 óta foglalkozik csuhészobrok készítésével. Falusi életképei, megragadó jelenetei – melyek megőrzik és elevenné teszi számunkra a népi kultúrát, a régi falusi életet, szokásokat, a vallásos élet hagyományait – gyorsan népszerűek lettek.

Tésztagyúrás

Az alkotások csodás időutazást kínálnak: segítenek felidézni a vidék múltját, a falu mindennapjait. Alkotásain megelevenedik az élet sok-sok pillanata a szappanfőzéstől a nagymosásig, a legénybúcsútól a lakodalomig. Kukoricacsuhéból formált figurái arc nélküliek, mégis olyan érzelem gazdagok, hogy az ember pillanatok alatt beleéli magát a megformált jelenetbe, élethelyzetbe.

Vízhordó gyerekek

Az alkotó népi iparművész

Takács Istvánné Ambrus Éva keze nyomán az elmúlt évtizedekben közel száz darabból álló önálló szobor vagy több alakos jelenet született, melyeket több mint hetven kiállításon mutatott be itthon és külföldön. Munkái eljutottak Rómába is, ahol nagy Betleheme a Nemzetközi 100 jászol kiállításon képviselte a magyar kézművességet. Többször volt díjazottja a Magyar Kézműves Remek országos pályázatnak és a budapesti karácsonyi Betlehemi jászol kiállításnak. Alkotásait rendszeresen zsűriztette, 1999-ben munkássága elismeréseként megkapta a népi iparművész címet. Megbecsült tagja a Fehérvári Kézművesek Egyesületének. Munkáiból 2017 tavaszán nyílott állandó kiállítás Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Szilvalekvár-főzés

Betlehemezés

Csipkeverőnő

Falusi lakodalom

Falusi tanító családja

Favágók

Fazekasok

Legénybúcsú

Nagymosás

Pihenő öregek

Szappanfőzés

Halásztanya

A képeken Takács Istvánné Ambrus Éva csuhéfonó népi iparművész munkái láthatóak.

Fotók: ggmuvhaz.hu

Olvasói sztorik