Életmód

8 hasznos ismeret, amit tanítani kellene az iskolában

Az egységesített tanmenetek világában, a diákok több időt töltenek azzal, hogy megtanulják, hogyan töltsenek ki ceruzával egy üres kört, mint azzal, hogy olyan készségeket tanuljanak, amik hasznukra lehet az életben.

Mit tennél, ha defektet kapnál egy kihalt környéken, teljesen egyedül, térerő nélkül? Ilyen esetben életmentő is lehet, ha tudod, hogyan kell kereket cserélni. Ez épp úgy igaz a fiatalokra, mint az idősebbekre, és ez csak egy készség a sok közül, amit jó lenne tudnunk.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ismerethalmazt, amit hasznos lenne tanítani a 10-16 év közötti gyerekeknek.

1. Elsősegély

Az újraélesztés mellett a diákok megtanulnának több életmentő technikát, mint például a Heimlich műfogást és az elsősegélynyújtás alapjait, úgy, mint az allergiás reakciók azonosítása, törött végtagok sínbe helyezése, a fertőzések megelőzése és a sebek bekötözése.

2. Ház körüli javítások

Elképesztő, hogy mennyi tennivaló akad egy ház vagy lakás körül. Míg a legtöbben tudják, hogy hogyan hárítsák el a dugulást a wc-ben vagy hogyan kell egy képet felszögelni a falra, sokkal kevesebben tudják megjavítani a csöpögő csapot, kicserélni a légkondi szűrőjét vagy felszerelni a falra egy polcot.

3. Pénzügyi ismeretek

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fiatalok túlnyomó többségének nincsenek alapvető pénzügyi készségei ahhoz, hogy fontos döntéseket hozhassanak, amikor saját pénztárcájukról van szó. Sokszor felmerülő kérdés, hogy miért nem fektetnek több hangsúlyt az iskolákban ezen készségek oktatására? Valljuk meg, hasznos lenne, ha a kivonás és összeadás alapjai és a bonyolultabb matematikai példák megoldása között az életszerű készségekre is koncentrálnánk.

4. Autószerelés

Még akkor is, ha nem tudunk vezetni, viszonylag sok időt töltünk az autóban ezért fontos lenne tudni olyan problémákra a megoldást, mint például, hogyan indítsunk be egy autót, ha lemerült az akkumulátora, hogyan ellenőrizzük a guminyomást vagy hogyan cseréljünk kereket. A tananyag leghasznosabb része az, ahol átvesznek olyan „egyszerű” dolgokat is, mint a tankolás vagy az olajszint ellenőrzése, hiszen a tanulók szégyenkezve ugyan, de elismerik, hogy bizonytalanok ezek végrehajtásában.

5. Önvédelem

A legtöbb embernek azt jut eszébe az önvédelmi órákról, hogy puszta kézzel deszkákat törhet vagy “lekaratézza” az ellenfelét. Az önvédelem azonban sokkal több ennél. Azt tanítja meg a gyerekeknek, hogyan védhetik meg magukat, hogyan előzzék meg az iskolai zaklatást, hogyan vegyék észre a veszélyhelyzetet az utcán és hogyan reagáljanak egy vészhelyzetben. Az önvédelmi órák segítenek az önbizalomépítésben azáltal, hogy megtanítják a gyerekeket, hogy képesek megvédeni magukat.

6. Főzés

A főzés akár még riasztó is lehet azoknak, akik még tűzhely közelében sem voltak. Néhány generációval ezelőtt még minden iskolában oktattak háztartástant, ami magában foglalta a főzést és a varrást is. Anno ezeken a képzéseken csak a lányok vehettek részt (a fiúk eközben barkácsolást tanultak). Érdemes lenne visszahozni a háztartástan órákat az iskolákba, és nem feltétlen csak a lányoknak, hiszen mindkét nemnek érdeke, időben megtanulják, hogyan készítsék el tápláló, házias ételeiket maguknak.

Fotó: pixabay.com

7. Kertészkedés

A környezettudatos magatartás kialakítása minden esetben fejlesztő hatással is bír: a növényekkel való bíbelődés során javul a szem-kéz koordináció, a figyelem irányítása és megtartása, a problémamegoldó- és megfigyelőképesség. A fejlesztő hatás abban is megnyilvánul, hogy a gyermekek az általuk gondozott növényekért felelősséget vállalhatnak és nagy valószínűséggel természetkedvelő, környezettudatos felnőttek válnak.

8. Adó- és egyéb közügyek intézése

Tény, hogy ezekért a feladatokért senki nem rajong, de sok fiatal életét könnyítené meg a későbbiekben, ha tisztában lenne azzal, hogy bizonyos ügyeket, hol és miként kell intézni.

Szerző: Ludányi Fanni

Egy hely, ahol a termőföld illatát és a kakukkfű ízét nem könyvekből tanulják
Nagyszerű kezdeményezés, aminek reméljük lesznek követői.
Olvasói sztorik