Életmód

Egy hely, ahol a termőföld illatát és a kakukkfű ízét nem könyvekből tanulják

Egy nagyszerű kezdeményezés, melynek célja az egészséges életmódra nevelés és a gyógynövényekkel való gyógyítás lehetőségeinek terjesztése.

A  Botanicon Kert Klub megálmodójával, a Hill-top Családi Napközi vezetőjével, valamint aKERTpedagógia című könyv szerzőjével, Szalontai Krisztával beszélgettünk.

Sok éven keresztül úságíróként szerkesztőként dolgoztál. Hogyan, milyen indíttatásból fordultál  a természeti értékek és a gyerekek felé?

Gyermekkorom óta a természet világa foglalkoztat, mondhatom azt, hogy mindig ez volt a hobbim. A Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki diplomájával rendelkezem. A gyógynövénytermesztés szakirányt választottam, tanulmányaim során szabadföldi kísérletben is volt szerencsém részt venni . Néhány év után szerettem volna ezt a tudást továbbadni és a környezettudatos szemléletet kialakítani, úgy gondoltam hogy a gyerekek körében kell elkezdeni.  Hogy gyermekekkel foglalkozhassak, átadhassam nekik a természet szeretetét, s együtt kertészkedhessünk, pedagógiai asszisztens felsőfokú szakképesítést szereztem.

DSCN9411_net

A körülöttünk élő természetet különböző szakkörökön, bemutatók során, élményeken keresztül hozod  közelebb a gyermekekhez. Kik segítenek a sokszínű program megvalósításában? Milyen élményeid vannak?

A játékos ismeretterjesztésben legfőbb segítőm és tanácsadóm kilencéves fiam,  – hiszen ki is tudná jobban, mi kell a gyerekeknek, mint egy gyerek? Gyerekekkel dolgozni valódi élmény. Boldog vagyok, mikor, amikor kisfiammal és barátaival kertészkedhetek, amikor ovisok kezébe nagyítót adva járjuk a kertet és csodáljuk a  virágokat, vagy amikor kisiskolásoknak fűszerbemutatót és -kóstolót tarthatok.

Gyerekekkel növényt ültetni, metszeni, öntözni jó! A termőföld illatát, a kakukkfű ízét a könyvek nem tudják bemutatni.

Hiszem, hogy a környezeti nevelés csak tapintható, átélhető formában, tapasztalati úton valósítható meg hatékonyan. Szívügyemnek tekintem az egészséges életmódra nevelés és a gyógynövényekkel való gyógyítás lehetőségeinek terjesztését, valamint a testet-lelket karban tartó kertészkedés népszerűsítését.

DSCN5019 másolata

Megalakítottátok a Kert-Klubot. Mi a célja, küldetése?

A kert egy kis darab a természetből: benne, általa tanulmányozhatjuk az élőlényeket és életfolyamataikat, a víz körforgását, az évszakok változását. Így közelebb kerülünk környezetünk elemeihez, jobban megértjük azokat, s így másokat és magunkat is. A Kert Klub azért alakult, hogy lehetőséget teremtsünk megismerni a gyermekeknek a kertészkedés örömeit és fejlesztő hatásait.

DSCN4174 másolata

Hallhatunk minderre néhány konkrét  példát?
Az évszaknak megfelelően, vagy egy közelgő ünnepre készülve ültetünk virágot, csíráztatunk magot, kóstolunk gyógyteát. Ha az időjárás engedi, természetismereti sétát teszünk, faleveleket gyűjtünk, koszorút kötünk, télen a rügyeket figyeljük és várjuk az első tavaszi virágok megjelenését. Tantermi foglalkozásainkhoz minden szükséges eszközt biztosítunk, a kertészkedéshez minőségi növényeket válogatunk, hogy a kis kertészeknek minél tovább örömet okozzanak. A cél a kertészkedés és ezen keresztül a természet megszerettetése, a gondozott növényekre – és egymásra – való odafigyelés megélése.

iphone6 164 másolata

Van egy gyönyörű tankertetek is. Milyen programokat kínáltok az ideérkező gyerekeknek?

Tankertünkben és szakköreinken szervezetten, felügyelet mellett, mégis önállóan kertészkedhetnek: magot vethetnek, ültethetnek, öntözhetnek. Ám ennél jóval több történik! Jó levegőn, játékos formában ismerik meg a körfolyamatokat, a természet működését. Felelősséget vállalhatnak az általuk gondozott növényekért. Kivételes adottság, hogy kertünk meghosszabbítása az erdő, így a kertpedagógiai foglalkozások mellett a “rengeteget” is bejárjuk, meg tudjuk mutatni ezer arcát.
Óvodás és iskolás csoportokat szívesen látunk: az évszaknak, ünnepkörnek megfelelő programot biztosítunk, a gyermekek élményközpontú tanulását támogatjuk.

DSCN4172tankert

Közeledik a nyár,  izgalmas táborokat is szerveztek a kicsiknek.

Igen, hat különböző turnusban várjuk az 5-12 éves gyerekeket.  Tervezünk kertész- , természetismereti- és népi kézműves tábort. Minden táborunkat  sokszínű programmal gazdagítottuk,. Éppúgy van benne gyógynövények és fűszerek megismerése és sokoldalú felhasználása, csíráztatás,  mint  játék- és dísztárgy készítés káka, gyékény, kukoricacsuhé, szalma, fűzfavessző felhasználásával, vagy éppen állatsimogató vagy mókusetetés.

DSCN3989x

Reméljük emlékezetes és tartalmas napokat tölthetnek Krisztával mindazok, akik ezeket a programokat választják majd a nyárra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik