Kertünk-Portánk

20 ezer almafát ültetett birtokán egy göcseji gazda

Hektáronként 40 ezer kilogramm gyümölcsöt termelnek az ültetvényeken.

A göcseji Németfaluban élő Horváth László 1992-ben kezdett gazdálkodni, majd 2015-ben családi összefogással teremtette meg hatalmas gyümölcsöskertjének alapjait, írta a Zaol.

A kezdetekben a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott pályázati lehetőségeket kihasználva versenyképes almatermesztő gazdaságot hoztak létre, melyben a hagyományos gyümölcstermesztés módszereit ötvözték a mai korszerű technológiával.

A Zala megyei település határában elterülő Horváth Gazda Gyümölcsöskert ünnepélyes átadójára a közelmúltban került sor. Újabb pályázati források bevonásával ugyanis korszerűsödött a 150 millió forintos ráfordítással elkészült komplexum, ahol jelenleg 8 hektár intenzív almatermő ültetvényen – környezettudatos és szuper intenzív gyümölcstermesztéssel -hektáronként 2500 gyümölcsfát gondoznak.

Ökogazdálkodnak az ültetvényeken

Csepegtető öntözőrendszert telepítettek, amely minden egyes fánál óránként 2 liter vizet juttat közvetlenül a gyökérzónába. Nem szórnak ki felesleges mennyiségű műtrágyát, az előző évi termés alapján pótolják vissza a tápanyagokat. A teli metszés során levágott ágakat egy menetben ledarálják, és komposztként a területen hagyják. Kizárólag megkímélő technológiát alkalmaznak, virágzás során például nem használnak rovarölő szereket, hogy elősegítsék a méhek fennmaradását, hiszen a beporzást csak velük együtt képzelik el.

Hektáronként 40 ezer kilogramm almát lehet biztonsággal éves átlagban megtermelni az ültetvényen, aminek a megfelelő tárolásához napelemes technológiával tervezett hűtőházat is építenek a közeljövőben.

Az almájukat szeretnék helyben is piacra juttatni, de közvetlen export felvevőpiacokkal is rendelkeznek például Ausztriában és Olaszországban is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik