Kertünk-Portánk

Kerítésen az ingyen alma: hazai követője is van a norvég példának

Már hatezernél is többen osztották meg néhány nap alatt egy magyar férfi Facebook-bejegyzését, amely arról szól, hogy Norvégiában valaki almacsomagokat akasztott ki a kerítésére – mert túl sok termett a gyümölcsből kertjében -, hogy azt ingyen bárki elvihesse.

Utána néztünk a történetnek, és kiderült, hogy minden elemében igaz.

A Drammen Tidende norvég napilap érte utol a hölgyet, aki előállt a nagyvonalú ötlettel. Inger Garas néhány nap alatt több száz csomag almát tett ki a kerítésére, amit a járókelők ingyen elvihettek.

Volt olyan nap, amikor 30 zacskót akasztottam ki, mindegyikben egy kiló almával, és egy-két óra alatt eltűnt az összes

– mesélte az asszony.

Mivel a kezdeményezése nagy sikernek örvendett, két héten át minden nap telerakta almacsomagokkal a kerítését. Összesen 200 kilogramm gyümölcs lelt így gazdára.

Rengeteg alma termett idén. Ízesek, tiszták és nagyok. Nem tudtam mindet felhasználni, de nem is akartam eldobálni azokat, úgyhogy inkább másoknak adtam.

Sokan meglepve kérdezték tőle, hogy tényleg vihetnek-e a finomságból, mire ő azt felelte, természetesen. A helyiek főként almás pitét és almalevet készítenek a termésből.

Inger Garas pedig nem áll le, elmondása szerint addig akasztja a kerítésre az almákat, amíg terem a gyümölcs.

Már itthon is van jó példa!

Cikkünk írása közben találtunk rá egy hazai kezdeményezésre is. Érden is alma “dekorálja” a kerítést. A facebookon megjelenő poszt mozgalomra buzdít.

Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat! Ha túl sok gyümölcsöd termett és nem tudod felhasználni, kínáld fel annak, akinek nincs! Nekem most almám és körtém van, remélem valakik örülni fognak neki!

Minden elismerésünk! Reméljük lesznek követők, amiről örömmel tudósítanánk.

Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat! Ha túl sok gyümölcsöd termett és nem tudod felhasználni, kínáld fel annak, akinek nincs! Nekem most almám és körtém van, remélem valakik örülni fognak neki!

Közzétette: Pap Erika Andrea – 2018. szeptember 24., hétfő

Így készül az organikus almaecet, mutatjuk azt is, hogy mire jó
Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Mutatjuk, hogyan készül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik