Mozaik

10 hektáron ültetnek magyar gyümölcsfákat Azerbajdzsánban

A tatárok után az azeriekkel kötöttek együttműködési megállapodást.

Főként alma-, de meggy-, és cseresznye csemetét is telepítenek idén márciusban az azerbajdzsáni földbe. Erről állapodott meg az azeri állami delegáció a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft-vel (MKSZN) annak érdi telephelyén, az Elvira majorban. A dél-kaukázusi országba a keleti nyitás jegyében egy 10 hektáros fajtabemutató kertet terveznek kialakítani, ahol a gazdák élőben is megtekinthetik a magyar gyümölcsfajtákat.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A projekt sikeres megvalósításával a régióban akár több ezer hektáros telepítésekre is sor kerülhet.

Magyarország keleti piacnyitó politikájával összhangban fél éven belül már a második kereskedelmi együttműködés született meg. Tavaly augusztusban az állami tulajdonú MKSZN az MNKH-val szorosan együttműködve a Tatár Köztársasággal kötött hosszútávú megállapodást. Akkor magyar fajtájú burgonya, bogyós gyümölcsök oltványainak, vetőgumóinak exportjára írtak alá szerződést, továbbá egy közös faiskola megszervezésére is vállalkoztak.

A jól működő tatár projekt mintájára az azeri küldöttség szeretne egy hasonló együttműködést kialakítani cégünkkel. Ennek első lépése, hogy egy fajtabemutató kertet hozunk létre Azerbajdzsánban. Bár az azeri fél gyorsabb ütemű együttműködést szorgalmaz, de a természethez és a meglévő kapacitásokhoz alkalmazkodnunk kell – mondta el Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

A magyar szaporítóanyag és tudás nagyon kelendő. A tatárok után most az azeriek is igényt tartanak rá. Az MKSZN az Azeri Állami Gyümölcs- és Zöldségbeszerző Részvénytársasággal egy 10 hektáros fajtabemutató kertet alakít ki Baku közelében. Az ültetvény létrehozásának célja, hogy a hektáronként különböző gyümölcsösben a helyi termelők élőben láthassák és rendelhessék meg a magyar facsemetéket.

Fel kell térképeznünk a helyi sajátságokat és azoknak megfelelően fogjuk megtenni a faj és fajta javaslatunkat. Elsősorban magyar fajtákat szeretnénk kipróbálni amelyek szaporítóanyagát Magyarországon állítjuk elő az első néhány évben – említette Kasztovszky Zoltán.

Címfotó: cleardone.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik