Virágzó vidékünk

Tíz éven belül eltűnhet a boltok polcairól a szabolcsi alma

A lengyel alma veheti át a magyar alma helyét.

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk. A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét.

Eltűnt a boltok polcairól kedvenc almánk, a Jonatán
Az édesszájú Európa nem kedveli a magyar kedvenceket, gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne.

A múlt héten rendezett debreceni Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításán az AMC támogatásával nagy területen interaktív standdal képviseltette magát a szabolcsi és szatmári alma, mely az ÉKASZ Alma Terméktanács, a FruitVeB, továbbá kilenc olyan termelői szervezet (TÉSZ) összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek.  A stand – mely elnyerte az Expo leginformatívabb standja díját – létrehozásának célja az egykoron világhírű szabolcsi alma és almatermékek népszerűsítése, továbbá azon nemzeti érték bemutatása, mely tíz éven belül eltűnhet a Föld színéről, ha nem lesznek az ágazatot érintő jelentős változások.

A szabolcsi és szatmári alma stand létrehozásának célja a figyelemfelkeltés volt, amely a terméktanácsok, TÉSZ-ek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményeink szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében – olvasható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) közleményében.

Kiemelt kép: ashevillecabins.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik