Mozaik

2025-ben réceféle lesz az év madara

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Három vadkacsa-fajra lehet szavazni július 25-ig.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja meg az év madarát. Július 25-ig a klímaváltozással is fenyegetett tavak és mocsarak “nagyköveteként” három récefaj: a böjti réce, a kanalas réce és nyílfarkú réce közül választhatja meg a lakosság a 2025-ös év madarát. Szavazni az MME honlapján július 25-én délig lehet.

De miért a vadkacsák közül lehet választani?

Ezek a madarak erősen kötődnek a nyílt vízfelületű vagy ilyenekkel tarkított tavakhoz, mocsarakhoz – pont ahhoz az élőhelytípushoz, amit különösen érzékenyen érint, veszélyeztet a klímaváltozás, a nem megfelelő gazdálkodás és területhasznosítás. Ezért különösen fontos a tavak, mocsarak védelme, és ennek üzenetét – mintegy az élőhelytípus nagyköveteként – sokkal kézzelfoghatóbbá teszi egy látványos és érdekes récefaj.

Íme a három jelölt a 2025-ös év madara címre

Böjti réce

Eurázsiában fészkel, Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig, elsősorban az európai lomb- és elegyes erdők, továbbá az ázsiai erdőssztyepp- és sztyepprégiókban. Fészkeléskor előnyben részesíti a sík vidéki nyílt vízfelülettel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket, szikes tavakat, nedves réteket, a halastavi költése ritka.

Előszeretettel táplálkozik sekély tocsogókon, főleg magokat, zöld növényi részeket és gerincteleneket fogyaszt. A böjti réce vonuló madár, a telet Afrikában, a Száhel-övezetben, valamint Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, világállománya, európai és hazai állomány is csökken.

Kanalas réce

Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein költ. Fészkeléskor kifejezetten keresi a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, mocsárréteket, elsősorban ott, ahol szigeteket is talál.     Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz. Vonuló madár, amely Közép- és Nyugat-Európában, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein és Közép-Amerikában telel.

A kanalas réce fokozottan védett, természetvédelmi értéke szintén 100 ezer forint. A madár világállománya csökken, az európai állomány stabil, míg a hazai csökkenő tendenciát mutat.

Nyílfarkú réce

Az északi félteke mérsékelt övi régiójának fészkelője. Fészkelés során kötődik a szikes tavakhoz és mocsarakhoz. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Vonuló madár, Afrikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi peremén telel.

A nyílfarkú réce védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kapcsolódó
Fára is mászik a világ egyik legszebb madara
Magyarországon nagyon ritka, legutóbb az Eger-patakban tűnt fel egy hím.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik