Virágzó vidékünk

Madarak segítenek a növényeknek túlélni a klímaváltozást

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy több szárazföldi növénynek is segítenek, hogy megváltozzon az elterjedésük – számolt be a kutatásról a Magyar Mezőgazdaság.

A nem húsos termésű szárazföldi növényekről eddig azt feltételezték, hogy nem terjednek a madarak révén, azonban ez a megállapítás megdőlt, ugyanis a madarak tavaszi vonulásuk során számos szárazföldi növény terjesztésében szerepet vállalnak.

A madarak vonulása ezzel lehetővé teszi, hogy az éghajlatváltozással összhangban megváltozzon a növények elterjedése. A tőkés récék nem a növényekről szedik le a magvakat, hanem hónapokkal a termésérés után eszik meg azokat, főként akkor, amikor a tavi üledéket szűrik. Az általuk terjesztett európai virágos növényeknek ráadásul nincs húsos termésük.

A kutatók egy éven keresztül gyűjtöttek mintákat a Velencei-tavon élő tőkés récéktől. Az ökológusok a begyűjtött mintegy 600 ürülékmintában 5000-nél is több magot találtak, amelyek 40%-a később kicsírázott a laboratóriumban.

Wikimedia Commons

A mintákban 35 különböző növényfajt azonosítottak, a kacsák által Európában elterjesztett növények száma jelenleg 500 fölött lehet.

A faj hazai állományáról köztudott, hogy vándorlásuk során akár 2300 kilométert is megtehetnek a költő- és a telelőterületek között. A hazánkban telelő vagy szaporodó madarak észak-kelet felől vagy a mediterrán térségből, illetve a Fekete-tenger környékéről érkeznek. Az állomány kisebb része itthon telel.

A vizsgált időszakban a madarak tavasszal több növényfajt terjesztettek, mint más évszakokban, azonban télen több mag volt az ürülékükben. A tavaszi mintákban ráadásul több volt a szárazföldi és nem gyomnak tekintett növényfaj, ősszel és télen fordított a helyzet.

Az eddigi feltételezések szerint a madarak által terjesztett legtöbb növényfaj legfeljebb néhány száz métert tud élve megtenni, ami kevés ahhoz, hogy lépést tartsanak az éghajlatváltozással.

A mostani kutatási eredmények viszont rávilágítottak arra, hogy a tőkés récék vándorlásuk során több száz kilométerre is képesek eljuttatni a magokat. Ez a fajta „ökológiai szolgáltatás” pedig hozzájárul ahhoz, hogy az ökológiai rendszerek alkalmazkodhassanak a klímaváltozáshoz.

Kapcsolódó
Egészen furcsa tőkés réce bukkant fel Dunafalvánál
A szakemberek előtt már nem ismeretlen a madár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik