Virágzó vidékünk

Vonuló madarak színezik be a Kis-Sárrétet

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Számos vízimadár és partimadár faj van jelen, de sasok, sólymok, galambok is láthatók a környéken.

Jelentősen megélénkült a madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, különösen a Biharugrai-halastavak környékén, írja a kmnp.hu.

A nálunk költő madarak többsége már messze jár, jó ideje úton van a telelőhelyek félé, északról viszont egyre több madárvendég érkezik hozzánk. A Kis-Sárréten különösen a különböző vízimadarak vannak jelen szép számban, hiszen a kiterjedt halastórendszer és a környező mocsarak kitűnő pihenő- és táplálkozóhelyet kínálnak számukra.

Kapcsolódó
Megszerették a Kis-Sárrétet a fekete gólyák
A gólyapárok egy több mint 200 éves tölgyfát, és egy közel 100 éves magyar kőrist választottak lakhelyül, s összesen 5 fiókát neveltek fel.

Az elmúlt napokban folyamatosan nőtt a vadrécék száma, a heti maximum már elérte a 8000 példányt. Legnagyobb mennyiségben a tőkés récék vannak jelen, mintegy 5500 példányban, de a csörgő récék száma is meghaladja már az ezret. Kisebb számban előfordulnak kanalas, kendermagos, nyílfarkú, kontyos, barát- és cigányrécék is.

A vadludak létszáma is szépen növekszik, nyári lúdból már csaknem 4000, nagy lilikből pedig közel 3000 példány tartózkodik a térségben. A hajnali és az esti behúzásuk igen látványos mozzanata a tájnak.

Tóth Imre/kmnp

A lecsapolt tavakon nagyon sok partimadár táplálkozik. Leggyakoribb a bíbic, melyből mintegy 1500 példány van jelen. Nagy pólingból több mint 200 példányt számoltak meg a szakemberek. Kisebb számban előfordulnak havasi partfutók, sarlós partfutók, füstös cankók, szürke cankók, pajzsoscankók és ezüstlilék is.

A rétisasok száma 12-15 példány körül mozog, ritkábban egy-egy vándorsólyom is szem elé kerül a halastavakon. A pusztai területeken egyre több a kék galamb is, de örvös galambból is előfordulnak még kisebb-nagyobb csapatok. Az egerészölyvek száma is egyre növekszik. A napokban megjelentek az első gatyás ölyvek, s egyre több a kékes rétihéja is.

A madárélet színes, érdemes ellátogatni a Bihari Madárvártára, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Márton-napi rendezvényére, és gyönyörködni bennük.

url=”https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2021/10/27/madarpusztulas-megmergezett-madarak/” image=”1″ lead=”1″]

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik