Virágzó vidékünk

Furcsa helyen bukkantak egy rejtőzködő madárra az Alföldön

A guvatra télen nehezebb rátalálni, mert jellegzetes hangját nem hallatja.

Évről-évre egyre több guvat telel a magyarországi halastavakon, mocsarakban – írja a Körös-Maros Nemzeti Park, most azonban az igazgatóság munkatársai szokatlan helyen, egy keskeny vízfolyásban, a királyhegyesi Száraz-érben bukkantak rá a faj egy példányára.

Itt korábban még nem került elő a faj egyetlen példánya sem.A guvat igen változatos színezetű vízi madár. Mint a portál írja: arca, torka és hasa acélkék, oldala és hasa alsó része fekete-fehér csíkos, háta pedig barna és fekete foltokkal tarkított. Írisze narancsvörös, akárcsak a hosszú, enyhén hajlott csőre.

Dögevő madarak bukkantak fel az alföldi pusztaságban
A keselyűkhöz hasonlóan a kányák is jó hatással vannak a természet egészségére.

Rejtett életmódot él, ezért nagyon ritkán lehet megfigyelni. Általában nádasokban, gyékényesekben, illetve különféle mocsaras élőhelyeken fordul elő. Rákokat, csigákat, bogarakat és növényi táplálékokat is szívesen fogyaszt. Magyarországon elterjedt, de nem gyakori költőfaj.

A hazai állomány télire elvonul a Földközi-tenger térségébe a nemzeti park összeállítása szerint.

Az utóbbi években azonban egyre több guvatot lehet látni a téli időszakban is. A nagyobb kiterjedésű nádasok, mocsarak mentén járva a guvat jelenlétére elsősorban malacvisításszerű, kicsit rekedtes, éles, magas hangjáról lehet következtetni. Télen azonban nem hallatja a hangját, így még nehezebb rátalálni.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik