Mozaik

Feltámadt a 136 ezer éve kihalt madár

Első ránézésre semmi különleges nincs az aldabrai fehértorkú guvatban, de az Indiai-óceán egyik korallzátonyán élő röpképtelen madár új életre kelt azután, hogy 136 ezer éve kihalt, írja a Vice.

A Zoological Journal of the Linnean Society című tudományos lapban megjelent kutatás szerint a guvat remek példája annak a ritkán megfigyelhető jelenségnek, amikor egy faj akár más korban és helyszínen bukkan fel a bolygón adott esetben akkor is, ha az ősei már kipusztultak.

A megtalált fosszíliák alapján a guvat 136 ezer évvel ezelőtt halt ki, amikor az aldabrai korallzátonyon áradás volt és az egész víz alá került. Mivel a madár nem tud repülni, nem volt hova menekülnie, olvasható a tanulmányban.

Egészen hihetetlen, de ugyanez a faj több tízezer évvel később ismét felbukkant, és ismét nem növesztettek szárnyakat a ragadozók hiányában. 100 ezer évvel ezelőtt pedig eljutottunk odáig, hogy az evolúciós folyamatoknak köszönhetően a guvat teljesen ugyanolyanná vált, mint kihalt őse.

Ezt a jelenséget több állatnál, így a manátusznál és a tengeri teknősnél is megfigyelték, de madaraknál soha.

A guvatféléknél és általánosságban véve a madaraknál még sosem sikerült ezt a jelenséget ilyen hitelesen bizonyítani. Csak Aldabrán, az Indiai-óceán leghosszabb paleontológiai történetével rendelkező atollján állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, amik demonstrálják a tengerszint-emelkedés okozta kihalási és újranépesedési folyamatokat

– áll a közleményben.

A klímaváltozás miatt az óceánok vízszintje ismét emelkedik, ezért az aldabrai fehértorkú guvatokra akár ugyanolyan sors is várhat, mint kihalt őseikre. Még ha így is lenne, talán képesek rá, hogy harmadszor is megjelenjenek később a bolygónkon.

Két új madárfajt fedeztek fel a Wakatobi-szigeteken
Két új pápaszemesmadár fajtát fedeztek fel Indonéziában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik