Mozaik

Elpusztult Buksi, a beszélő szarka

9 éves korában elpusztult Buksi, a beszélő szarka, osztotta meg a hírt Facebook-oldalán Márton Vlad András dömösi madármentő.

Mint írta, Buksi apró fiókaként került hozzájuk 2010-ben a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egzotikus rendelőjéből. Lába hét helyen volt törött, Dr. Pazár Péterrel barkácsoltak rá rögzítéseket, olyan MadMax jellegűt.

Lába egész jól meggyógyult, tudott rajta állni, tudott vele fogni, de azért tökéletes nem lett. Buksi megnőtt, s megtanult beszélni. Mindenkit elvarázsolt, aki látta, hallotta. A „Mivan-mi?” klasszikus lett,  az egész család eltanulta tőle.

– fogalmazott a posztban.

Márton Vlad András bejegyzése szerint a madárnak egyszer lett egy párja: egy olyan tojó szarka járt hozzá vissza rácson át udvarolni, akit ők neveltek fel. Így akkor rettegve ugyan, de kiengedték Buksit.

Sokáig hibátlanul elvoltak, de jött a tél, és azt már nem bírta olyan jól a kacsalábával, a párja is otthagyta, így Buksit csellel visszafogtam, hogy ne vigye el a tél. Két évvel később lett új párja, egy fiatal szarka tojó személyében. Most éppenséggel fészket építettek, majd szétszedték, majd építették, és közben sok-sok szex volt. Szóval nem volt rossz sora

– írta.

Halálának semmi előjele nem volt. Tolla, kondíciója és életkedve is kiváló volt.

Ehhez képest fogta magát, s meghalt. Távolról nézve úgy tűnt, csak alszik. De nem. Már odaát volt

– zárta a posztot Márton Vlad András.

A szarkákról

A zárt erdők kivételével szinte mindenhol előfordul hazánkban, írja honlapján az MME.

 

Az utóbbi évtizedekben urbanizálódott, egyre több egyedét lehet megfigyelni városi környezetben, ahol hangja és fészekrabló szokásai miatt a lakosság nagy része nem kedveli jelenlétét. Nyílt, mezőgazdasági területeken általánosan elterjedt, országos állománya lassú ütemben növekszik.

 

A vadgazdálkodók többek közt a szarkát tartják felelősnek az apróvadállomány csökkenéséért. Elhagyott fészkét vércsék, kabasólymok és erdei fülesbaglyok is használják. Július 1. és február utolsó napja között vadászható. Állandó madár, de télen nagyobb csapatokat alkot és kóborol.

18 507 madár kelt már ki a fürjészetben, de ilyen még soha
Országos szinten is szenzációnak számít.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik