Mozaik

Kékek lesznek fogságban a zöld szarkák

A kihalással fenyegetett faj kizárólag az indonéz sziget hegyvidéki erdeiben honos.
Korábban a témában:

A felvételeken fiatal jávai zöld szarkát (Cissa thalassina) etet csőrt imitáló kesztyűben egy gondozó a Prágai Állatkertben 2018. április 17-én. A kihalással fenyegetett faj kizárólag az indonéz sziget hegyvidéki erdeiben honos, ahol a helybeliek tömegesen fogják be a madarakat, hogy a jellegzetes énekük és a felnőtt egyedek színpompás megjelenése miatt díszállatként tartsák őket.

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A vadon élő példányok a tollazatuk élénkzöld színét a lutein nevű pigmentet termelő rovarokból nyerik, a fogságban tartott zöld szarkák viszont az ilyen táplálék hiányában idővel kékre váltanak.

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek[/caption]

Kiemelt kép: MTI/AP/Petr David Josek

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.