Mozaik

Szemet gyönyörködtetőek hazánk legszínesebb madarai

Mutatunk ötöt, de minden bizonnyal jóval több van belőlük.

Ugyan a trópusi vidékek bővelkednek a legszínesebb madarakban, azért hazánkban is akad néhány igencsak szemet gyönyörködtető faj. Erről készített összeállítást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Sárgarigó

Sokfelé előfordul a sárgarigó, melyet élénk színe ellenére kifejezetten nehéz észrevenni. A sárgarigók ugyanis magasan a fák tetejében mozognak, sárga színük pedig lentről nézve remekül beleolvad a napsütötte falevek zöldessárga foltjaiba. Jellegzetes hangja azonban könnyen elárulja jelenlétét.

Szalakóta

Az Alföldön szerencsére egyre gyakoribb látvány a szalakóta. Védelmi tevékenységünknek köszönhetően folyamatosan erősödik az állomány. A pusztát járva leggyakrabban valamilyen kiemelkedő ponton ülve láthatjuk, amint zsákmányra les. Kék színe és jellegzetes alakja miatt messziről észre lehet venni.

Jégmadár

Elterjedtsége ellenére meglehetősen ritkán kerül szemünk elé a jégmadár. Általában sűrű növényzettel benőtt vízpartok közelében látható, többnyire egyetlen másodperce, amint hirtelen átsuhan előttünk.

Gyurgyalag

A gyurgyalag az ország egész területén elterjedt, viszonylag könnyen megfigyelhető madár. Legtöbbször a levegőben láthatjuk, amint a fecskékhez hasonlóan repülő rovarokra vadászik.

Kék cinege

Ne feledkezzünk meg a mindenki által ismert kis kék cinegéről sem, hiszen színei alapján beleillik ebbe a felsorolásba, ráadásul igazán nem kell messzire mennünk, hogy találkozhassunk vele.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik